• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Детелина Николова: Зад всеки потоп стоят нерешени проблеми

Детелина Николова: Зад всеки потоп стоят нерешени проблеми

/КРОСС/Варна и Добрич бяха двата града, които най-много пострадаха от неотдавнашния потоп, удавил България.

Такова опустошително бедствие не е сполетявало Добрич от 1949 г. насам, категорична е Детелина Николова, трети мандат кмет на Добрич. 

Равносметката: Повече от 150 души, които се нуждаеха от подслон и храна, много пострадали семейства и домакинства. 16 срутени сгради, 28 опасни, 25 за укрепване, а за 20 няма окончателно становище на инженер - конструктори. Сред пострадалите общински обекти при наводнението са пътищата към местността Гаази баба, към стадион "Дружба", 8 улици, 2 детски градини, 1 ясла, 5 училища, ДКЦ II, както и обекти, които са недвижими културни ценности - къщата музей "Адриана Будевска" и къщата на Вида и Димитър Василеви. Освен това от наводнението пострада и съществуващата бетонова корекция на коритото на река Добричка и дере "Сердика" с прилежащите водостоци.

Предстои изготвянето на количествено-стойностни сметки за възстановителните строително-монтажни работи за обектите.

В Добрич щетите са оценени на 28.6 млн. лв. За другите две засегнати общини - Добричка и Балчик, необходимите средства за нормализиране на ситуацията са съответно 1.1 млн. лв. и 882 хил. лв., според справката на областния управител Недко Марчев. Данните вече са изпратени до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет за вземане на решение за подпомагане. Недко Марчев е оптимист, че правителството на Орешарски, което ще има още поне две заседания, преди да подаде оставка, ще отпусне пари на Варна и Добрич, защото от МС спешно настоявали да получат данните за пораженията.

Средствата са за разрушена и повредена инфраструктура, почистване, ремонт и корекции на речни корита, възстановяване на частни домове и имущество, разчистване на засегнати от наводнението райони.

Общо 738 заявления за щети в жилищни имоти са подадени в община Добрич.

Зад всеки потоп стоят нерешени проблеми, казва казва Детелина Николова пред "Стандарт".

Не можеш да чакаш на някой друг в такъв момент. Като кмет поех пълна координация на всички служби /включително държавни/. С техните ръководители действахме в синхрон, казва Николова. Посетиха ни министър-председателят Пламен Орешарски, вицепремиерът Цветлин Йовчев, главен комисар на "Пожарна безопасност" Николай Николов, министърът на отбраната Ангел Найденов. На място в Добрич дойдоха президентът Росен Плевнелиев и еврокомисарят Кристалина Георгиева. Изключителна подкрепа в аварийно-възстановителните работи получихме от армията, допълва кметът на Добрич. 

Общо 30.629 млн. лв. са необходими за отстраняване щетите от наводнението на 20 юни в общините Добрич, Добричка и Балчик, съобщи областната администрация във вторник. На Варна пък й трябват 19 млн. лв. за укрепване на свлачищата над квартал "Аспарухово", който същия ден бе пометен от кален порой, заяви кметът на града Иван Протних.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.