• 27 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Цената на петрола може да падне под 80 долара за барел

Цената на петрола може да падне под 80 долара за барел

/КРОСС/ Цената на петрола продължава да пада и може да падне под 80 долара за барел, към това води политиката на Саудитска Арабия, която цели сваляне на цената, за да спре достъпа на американския шистов петрол до световния пазар. По оценка на експерти това няма да се отрази сериозно на руския бюджет, но може да забави реализацията на някои продукти, коментира Gazeta.ru.

Преди Саудитска Арабия твърдеше, че комфортната цена за нея е 100 долара, но сега не би възразила, ако в близките година-две котировките се задържат на 80 долара, съобщава Reuters. Миналата седмица това са обсъждали саудитските чиновници по времето на лични срещи с аналитици и икономисти.

Саудитска Арабия смята, че евтиният петрол ще забави добива на по-трудно добиваемия шистов петрол в САЩ, както и ще заяви темповете на дълбоководни проекти. Намаленото предлагане в крайна сметка би довело до ръст на цените на петрола, а Саудитска Арабия се явява най-големият износител.

В началото на октомври арабите намалиха значително цените на фючърсните сделки за ноември за Азия.

Антон Силуанов, министър на финансите на Русия, коментира, че" руският бюджет е разчетен при 96 долара за барел. Ще реагираме според ситуацията".

Една от възможностите е да се използват средства от Резервния фонд, които биха стигнали за година - две.
За САЩ комфортната цена е 95 долара за барел, иначе няма да може да изнася и добивът на шистов нефт ще стане нерентабилен, казва политологът Дмитрий Евстафиев.

Вероятността петролът да падне под 80 долара е нищожна, защото това ще обезмисли добива на шистов петрол, както и на природен газ изобщо, но целта на Саудитска Арабия не е да се скара със САЩ.

Но ако това стане, означава край на ОПЕК, защото очевидно лидерът Саудитска Арабия не обръща внимание на интересите на останалите членове", казва Евстафиев.

Венецуела вече поиска извънредна среща на ОПЕК и тя ще се състои на 27 ноември, която ще обсъжда намаляване на добива, но Саудитска Арабия е против.

Министърът на петрола на Кувейт Али ал-Омаир заяви в понеделник, че барелът може да падне и до 76 долара.

"Не смятам, че ако цените се задържат до 80 долара за две години ще ударят руската петролна индустрия и бюджета (при условие, че после тръгнат нагоре) - казва генералният директор на аналитичната компания Small Letters Виталий Крюков. - В бюджета има резерви, а петролната индустрия има изграден механизъм за защита чрез рублата - тя пада по отношение на долара, но доходите на нефтените компании в рубли се увеличават.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ха сега каква стана тя. Щом Саудитска Арабия един от съюзниците на сащ в региона прави това, явно нещата започват да излизат наяве. Ще поживеем, ще видим.

14.10.2014 10:54:24

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.