• 30 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8270
  •  GBP / BGN 2.3108
  •  CHF / BGN 2.0301
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Анонимният създател на биткойн влезе теоретично в листата на 50-те най-богати личности в света

Анонимният създател на биткойн влезе теоретично в листата на 50-те най-богати личности в света

/КРОСС/ След като само преди около два месеца саудитският принц милиардер Алуалед бин Талал заяви в интервю за CNBC, че не вярва в това нещо, наречено "Биткойн" и че това е нов балон като "Енрон", който един ден ще експлодира, той се оказа в класацията на най-богатите хора в света, според изданието Quartz, точно зад мъжа, или жената, или пък групата, стоящи зад стремглаво поскъпващата водеща криптовалута.

Все още никой не знае кой точно е анонимният създател на биткойна, който на този етап продължава да бъде известен само със своя псевдоним Сатоши Накамото. Според някои спекулации може би става въпрос за австралийски предприемач, а според други - един от основателите на компанията Tesla Motors - Илън Рийв Мъск, съобщава агенция MarketWatch.

Независимо от това нетното богатство на човека или лицата зад псевдонима Сатоши Накамото вече достигна около 19,4 трлн. щатски долара, което е достатъчно, за да се класира на 44-то място в списъка на 50-те най-богати лица в света на списание "Форбс". Това би наредило създателят на биткойн точно пред саудитския принц милиардер бин Талил (който междувременно остава сред редицата задържани при проведените преди време масови арести в Саудитска Арабия от Висшия комитет за борба с корупцията, оглавяван от бъдещия крал - принц Мохамед бин Салман), чието богатство е за около 18,7 млрд. долара. Богатството на анонимния създател на основната дигитална валута е малко под това на един от съучредителите на Microsoft - Пол Алън (притежаващ 19,9 млрд. долара) и на вдовицата на създателя на Apple Стив Джобс - Лорейн Пауъл Джобс (с богатство за 20 млрд. долара).

Нетната стойност на богатството на Сатоши Накамото се определя от оценките, че той (тя или те?) притежава 980 000 биткойна при настояща цена на водещата криптовалута от малко под 19 000 долара за един биткойн. Любопитно е да се отбележи, че през октомври, когато биткойнът се търгуваше на нива около 6000 долара, богатството на неговия създател от около 5,9 млрд. долара му отреждаше едва 247-о място в списъка на най-богатите в света, според изданието Quartz (www.qz.com).

Така само в рамките на около два месеца шеметното поскъпване на биткойна отреди на неговия създател под името "Сатоши Накамото" да влезе в листа на 50-те най-богати личности в света.

Междувременно днешната търговия на биткойн на различните борси е относително спокойна. Януарските биткойн фючърси, търгувани на борсата Chicago Mercantile Exchange (CME), поскъпват с 2,62% към 19 600 долара, след като при вчерашния им официален дебют на CME те поскъпнаха за кратко до рекорден връх от 20 650 щатски долара. Аналогичните краткoсрочни фючърси, търгувани на Chicago Board Options Exchange (Cboe), пък се повишават а 2,07% към 19 520 долара.

Според CoinDesk на спот пазара биткойнът нараства с 0,4% към 18 765 долара, след като през миналата седмица стойността му се повиши с около 14% и от началото на годината вече нарасна с умопомрачителните около 1800%.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.