• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 29°C

Кафето и цигарите - най-евтини за потребителите у нас

Кафето и цигарите - най-евтини за потребителите у нас

/КРОСС/ Чаша кафе и кутия с цигари излизат най-евтино на потребителите в България, сравнени с останалите страни-членки на ЕС. Това показват данните от сравнително проучване на Евростат за потребителските цени на територията на Съюза.

Цигарите у нас струват средно 2,45 евро. Великобритания държи високия рекорд с над 9 евро цена на кутия тютюневи изделия. Според анализа разликата между най-ниската и най-високата цена на цигари в ЕС е 3,9 пъти. 8 са държавите в Съюза, където тютюневите изделия струват по-малко от 3 евро за кутия.

Според Евростат чашата кафе излиза средно по 60 евроцента на българите. Ободрителната напитка излиза най-солено на швейцарците - 3.25 евро. В 6 страни от ЕС цената й е под 1 евро за чаша, а в 5 от държавите струва по-малко от 2 евро.

Захарта и билетите за кино у нас обаче са по-скъпи, отколкото в някои други страни на Стария континент, пише News.

Килограм бяла захар е най-евтин в Полша - 86 евроцента, и най-скъп в Ирландия - 1.35 евро. В България плащаме по около 1.07 евро за килограм. В 9 от европейските страни захарта излиза по-евтино, отколкото у нас. Сред тях са Испания, Белгия, Германия и Швейцария.

Свободното време излиза най-скъпо на финландците. Ако искат да го прекарат в посещение на киносалон, то ще трябва да отделят 11.26 евро за прожекция. Билетът за кино е най-евтин в Хърватия - под 3,50 евро. В България цената е близо 4 евро. Относително ниски са цените на прожекциите и в източноевропейските страни и Малта, където феновете на седмото изкуство отделят по под 6 евро. Разликата между най-скъпите и най-евтините билети за кино в ЕС е 3,3 пъти.

Няколко са причините за разликата в цените, посочват анализаторите от Евростат. Сред тях са размерът на ДДС, валутните курсове, националното данъчно и митническо законодателство.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.