• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 26°C

Кой ще бъде българският еврокомисар?

Кой ще бъде българският еврокомисар?

/КРОСС/Настоящият комисар Кристалина Георгиева засега остава най-вероятната кандидатура за български еврокомисар. За нея се обявиха от ГЕРБ. Дори лидерът на партията Бойко Борисов направи розовата прогноза: ГЕРБ печели изборите, Кристалина Георгиева става еврокомисар.

Георгиева има гласна и негласна подкрепа и извън Българя.

В столетницата продължават да умуват и върху кандидатура за еврокомисар. На Станишев бил даден ясен знак, че ДПС след категоричния отказ да го подкрепи за премиер сега няма да му даде рамо и за пост в ЕК. Това е причината лидерът на левицата да декларира, че няма да става комисар. Щял да се бори за втори мандат шеф на ПЕС, писа "Преса".

Слуховете, циркулиращи в политическото пространство, номинираха членове на кабинета за поста - вицепремиера Зинаида Златанова и външния министър Кристиан Вигенин. В столетницата обаче опровергаха слуха за Вигенин.

Странно или не, но в БСП се чували и гласове, че Ивайло Калфин би бил добра кандидатура. Възможно било да се стигне и до сделка - левицата да предложи човека на АБВ срещу бъдеща единна левица. Тази теза все по-често се чува в социалистическата партия.

Европейската народна партия няма да подкрепи Сергей Станишев, ако бъде номиниран за български еврокомисар.

ДПС няма номинация за еврокомисар.

Когато сме се разбрали въпросът да се реши със съгласие, аз имам нагласата да подпомогна, да сторя необходимото за постигането на това съгласие. Част от нашите усилия, онова, което определяме като градивно участие на ДПС като парламентарна група и политическа сила, нямаме своя номинация и няма да поставим своя за консултациите, обяви в началото на юли лидерът на ДПС Лютви Местан.

По-късно обаче неофициални информации започнаха да твърдят, че коалиционният партньор на левицата - ДПС, все повече се сближава и по този въпрос с ГЕРБ. Именно по тази причина ръководството на движението е застанало против неофициалната номинация на Станишев и на практика се е застъпило за втори мандат на Кристалина Георгиева.

Лидерът на "България без цензура" (ББЦ) Николай Бареков пък ще номинира бившия външен министър Надежда Михайлова за еврокомсар. Имах разговор с Джефри ван Орден преди няколко дена, той ме насочи към един български политик, с който аз разговарям тези дни и най-вероятно днес ще предложа този политик на Националния съвет да бъде одобрен от нас, като наше предложение за европейски комисар, ако България кандидатства за поста за външна политика на ЕС, а името на политика е Надежда Михайлова, каза Бареков.

Ивайло Калфин е една отлична кандидатура за еврокомисар, беше заявил по-рано, през пролетта, лидерът на "България без цензура" Николай Бареков.

Самият Калфин засега само коментира, че очаква скандал между ЕНП и ПЕС, в случай на номинация на Сергей Станишев за еврокомисар. По думите му депутатите от ЕНП "имат да си връщат на социалистите" заради неуспялата българска кандидатура за еврокомисар на Румяна Желева преди години.

Кой ще бъде българският еврокомисар?

Вашите предположения може да дадете в седмичната анкета на страницата на КРОСС. 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Само МАЛОУМНИК може да твърди, че Надка Нейнски не знае коя е и какво иска, след дългата й политическа кариера и пребиваване в Брюксел и като Зам. Председател на ЕНП ! Но наистина тя като че ли се откроява от останалите предложения като КОМПРОМИСНА и ПРИЕМЛИВА кандидатура !

14.07.2014 18:43:43

Анонимен

Трябва да бъде Кристалина Георгиева,добра е, Надежда Нейнска не ЗНАЕ коя е и какво точно иска и в коя партия е или на кого симпатизира А Станишев никой не го иска за еврокомисар

14.07.2014 15:24:33

Анонимен

Сталинка е РУСКИ шпионин и е куха лейка, много проста и елементарна ! От ПОСОЧЕНИТЕ СИ СТРУВА ДА СЕ ОГЛЕДА - НАДЕЖДА МИХАЙЛОВА Нейнски. Това ще е доброто попадение за България !

14.07.2014 13:32:12

Анонимен

Сталинка е РУСКИ шпионин и е куха лейка, много проста и елементарна ! От ПОСОЧЕНИТЕ СИ СТРУВА ДА СЕ ОГЛЕДА - НАДЕЖДА МИХАЙЛОВА Нейнски. Това ще е доброто попадение за България !

14.07.2014 13:31:59

Радо

Който и да е еврокомисар, определено ще трябва да работи за нашите интереси. Но пък от друга страна, кандидатурата на Станишев не ме радва особено.

14.07.2014 12:30:39

Анонимен

Мммм тука имаме попадение с Надето!

14.07.2014 11:34:07

Ванчо

Михайлова е добър политик.

14.07.2014 11:16:19

Анонимчо

Надето е с опит в Европа. Да я пратят нея. Тя ще ги оправи

14.07.2014 11:13:32

Анонимен

Не Кристалина , не Вигенин, моля ви се.

14.07.2014 11:12:57

Анонимен21

Кристалина я видяхме колко е неадекватна при наводнението !

14.07.2014 11:12:15

Анонимен

Предложението на Бареков за Михайлова не е лошо.

14.07.2014 11:09:52

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.