• 29 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

КНСБ даде куп доводи "за" влизането в Еврозоната

КНСБ даде куп доводи "за" влизането в Еврозоната

/КРОСС/ Нито влизането в Еврозоната, нито в чакалнята ще бъдат пречка за продължаващото ускорено развитие на увеличаването на заплатите в България и доходите от труд. Това обяви президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и член на Икономическия и социален съвет (ИСС) Пламен Димитров на пресконференция относно възможното присъединяване на България към ERM II и Еврозоната, предава „Фокус".

„По тази тема сред социалните партньори има съгласие не от вчера. Общата ни единна позиция, че информираността в обществото и максималната мобилизация на всички фактори, икономически, политически, социални и обществени, трябва да бъдат общата ни цел", отбеляза Пламен Димитров.

Той даде примери с присъединяването на страните от Балтийския регион. По думите му при влизането си в чакалнята на Еврозоната Латвия е била с ниво на конвергенция под 50%, докато България в момента е малко над това равнище.

„Нивото на конвергенция представлява БВП на глава от населението изведен през паритета на покупателната способност спрямо средноевропейския. То указва къде се намира дадената държава в общия конвергентен процес", уточни Пламен Димитров.

„Това показва, че България като степен на развитие и конвергираност всъщност е на нивото на Латвия, която е кандидатствала и влязла в Еврозоната", посочи той, като отбеляза, че именно балтийските държави са престояли най-много в Еврозоната - между 7 и 10 години и изрази умерен оптимизъм, че за България този срок ще е по-кратък. Пламен Димитров обясни, че при Латвия за десетте години в чакалнята нивото на конвергенция се е повишило с 12 пункта до 62%, докато при Литва, която е последната приета в Еврозоната страна, от 53 във влизането в чакалнята се е повишило на 75 до влизането в зоната, тоест с 22 пункта.

„Тези числа кореспондират с доходите. Казвам това, за да обясня, че очакването или целта България, която сега е с малко над 50% да достигне поне 60% преди влизането в Еврозоната, са постижими и съвсем логично могат да бъдат заложени като индикатори за съответните политики на правителствата", посочи Пламен Димитров.

„Има скептици, които казват, че Еврозоната, ще стегне доходите. Тези показатели опровергават, че Еврозоната няма да позволи ускорено нарастване на доходите. За нас това е много важен извод, че няма да бъде пречка, нито влизането в Еврозоната, нито в чакалнята за продължаващото ускорено развитие на увеличаването на заплатите в България и доходите от труд", каза още той.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Значи във всички страни влезли в Еврозоната стандартът на живот се е понижил болезнено, но в Мутроландия ще потекат реки от мед и масло?!

25.01.2018 12:05:50

Анонимен

Работа ли е на т.н.синдикати да се занимават с Еврозоната? Или понеже вече нямят кого да защитават.

25.01.2018 11:20:17

Анонимен

Това са лъжесиндикати, изобщо не ги е грижа положението на обикновения българин, грижат се само за интересите на родната и европейската мафия.

25.01.2018 10:39:45

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.