• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

„Тавичката на шефа“ и шеф Пеньо Иванов на 12-тия международен фестивал на боба

„Тавичката на шефа“ и шеф Пеньо Иванов на 12-тия международен фестивал на боба

/КРОСС/ На 6 и 7 септември 2014 г. в с. Радуил, община Самоков, ще се проведе 12-тото издание на международния фестивал на боба.

За първи път събитието е проведено през 2003 година по инициатива на покойния вече Георги Божилов-ГЕБО и целта му е да популяризира уникалните вкусови качества и хранителна стойност на радуилския боб. Неговите последователи продължават ежегодно да организират фестивала като привличат гости от цялата страна и чужбина.

Боб фестът вече далеч не представя само местните сортове боб, с които радуилци толкова се гордеят, а се е превърнал в начин за хората да съхраняват и предават традициите си, фолклорното и танцово богатства.

Тази година за пореден път на фестивала ще гостува и един друг обичан и очакван от всички гост - кулинарният фестивал „Пъстра трапеза в моя град". Специален гост ще е шеф Пеньо Иванов, който ще сготви боб по уникална рецепта в „Тавичката на шефа".

Гостите на международния фестивал в селото ще могат да похапнат традиционна бобена чорба, която ще се приготви пред тях в двора на църквата. В програмата има още кулинарна изложба, посветена на боба, изложение на предмети на традиционните занаяти и фолклорна програма, в която участие ще вземат и около 70 състава от цялата страна.

Началото на тържествата ще бъде дадено в 11.00 игри.ч. на площада пред читалището с кукерски игри и три гърмежа на бобеното топче.

Входът е свободен.

За радуилския боб

През 1892 г. боб от Радуил е представен на първото изложение на Международния пловдивски панаир и е отличен със златен медал.

Фасулът не е местен сорт, а е пренесен в селото - белият от Италия през XVIII век, а пъстрият по-късно от Сърбия, но благоприятните климат и почва го облагородяват.
Радуилският боб има и издаден патент от земеделския институт в Образцов чифлик.

За „Пъстра трапеза на гости в твоя град"

Кулинарният фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град" е инициатива на Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите - 7 , която води началото си от 2008 година. Фестивалът е пътуващ, провежда се ежегодно и посещава селища в цялата страна, за да изследва, демонстрира и обогати традициите в кулинарията, фолклора и занаятите.

„Пъстра трапеза на гости на моя град" е атрактивно събитие без аналог. Партнира си с общините, местните читалища и жителите на населените места, които посещава. Фестивалът вече е пропътувал почти 20 000 километра из цялата страна в търсене на традициите и е дал възможност на половин милион жители и гости на над 70 населени места да се докоснат до живите традиции.

Кулинарният фестивал има изключително богата програма, която включва:
• демонстриране на ястия от българската национална кухня;
• провеждане на конкурс за оригинални български регионални рецепти;
• представяне на шеф-готвачи от различни ресторанти;
• провеждане на състезание за млади шеф готвачи - ученици в професионални гимназии от съответния регион;
• пленер-изложба на детски рисунки на кулинарна тематика „Рецептите на баба"; провеждане на дегустационни състезания - тематични надпревари за най-бързо изяждане на баница, боб, кисело мляко;
• представяне на фолклор от съответния регион;
• демонстрация на традиционни занаяти.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.