• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 29°C

"Българска рапсодия" ще се състезава за "Оскар". Изборът ядоса режисьора на „Виктория"

"Българска рапсодия" ще се състезава за "Оскар". Изборът ядоса режисьора на „Виктория"

/КРОСС/Националният съвет за кино, в ролята си на комисия по определянето на български филм за участие в надпреварата за 87-ите награди "Оскар" за чуждоезичен филм на Американската филмова академия, избра това да бъде филмът "Българска рапсодия" на режисьора Иван Ничев. Това е последният филм от трилогията на режисьора Иван Ничев, ("Пътуване към Йерусалим", 2003 и "След края на света", 1999), посветена на спасяването на българските евреи през Втората световна война.

Филмът разказва за срещата на двама младежи, Мони и Жожо със 17-годишната Шели и приятелството им e поставено на изпитание, защото и двамата се влюбват в красивото момиче, докато навън бушува война. Годината е 1943 година. По времето, когато тримата се запознават, България ще трябва да изпълни заповедта на хитлеристите за депортиране на евреите. Товарните влакове с 11 343 евреи от Македония и Тракия кръстосват България. В съдбите на тримата младежи се оглежда живота в България и на балканските евреи по време на Втората световна война, белязан от болката и ужаса на това време.

Във филма участват Мони Мошонов, Татяна Лолова, Димитър Рачков, Алекс Ански, Кристиян Макаров, Анжела Недялкова, Стефан Попов, Елиза Токева, Васил Михайлов, Стоян Алексиев, Ернестина Шинова, Рени Врангова, Любомир Ковачев, Сава Драгунчев, Алекс Ански, Божидар Костадинов.

Филмът е копродукция на "Синепаз" - Нисим Леви, "Юнайтед Кинг филмс" - Моше Едри, Леон Едри и Шаул Шърцер, "Синисима", "Синема проджект - Фондация Рабинович" и е подкрепен от Националния Филмов Център, Българска Национална Телевизия, Ню Бояна филм студиос. Разпространител в България е "A плюс филм", филмът стартира по екраните от 19 септември.

Трейлърът на "Виктория" можете да гледате тук.

Преди дни американският киносайт IndieWire обяви своя фаворит за "оскар" сред българските ленти. Това обаче не бе излраният от националното жури филм на Ничев, а „Виктория" на режисьора Майя Виткова. 

Медията обяви, че епичната драма за отношенията между майка и дъщеря, заслужено е сочена като най-важния български филм за 2014 г., след като бе хвален на няколко международни фестивала. След януарската световна премиера на филма в рамките на фестивала за независимо кино „Сънданс" сайтът определи дебюта й като впечатляващ. В следващите месеци лентата обиколи десетки кинофоруми, получи няколко престижни награди и още добри рецензии. 

Българската премиера на "Виктория" ще бъде на 17 септември в Дома на киното, ще се прожектира само една седмица.

Филмът разказва за малката Виктория, която се ражда по време на режима като нежелано от майка си дете. Момичето обаче бързо се превръща във феномен на десетилетието, защото е без пъп. Самият Тодор Живков става неин кръстник и Виктория живее щастливо до ноември 1989 г. Заедно с политическите събития се преобръща и целият свят на детето. Единственото сигурно нещо в живота му остава майка му Боряна (Ирмена Чичикова), с която се опитва да се сближи.

Режисьорът на филма "Виктория" Майя Виткова опредили избора на Националния съвет за кино като "прелюбопитен", заради факта, че Ничев по принцип е член на Националнрия съвет за кино, който гласува номинацията. 

Филмът "Българска рапсодия" е събрал общо 23 гласа. На второ място е "Виктория" с 12 гласа, а на трето и четвърто място са били съответно "Отчуждение" на Милко Лазаров и "Вила Роза", разясни пред "Дневник" директорът на Националния филмов център Георги Чолаков.

Той обясни, че заради конфликта на интереси Иван Ничев не е участвал в гласуването на Националния филмов съвет, което е било тайно. Чолаков допълни, че според регламента на Американската филмова академия списък със състава, който гласува номинацията, се изпраща официално до края на август, а излъченият филм и съответната информация за него до началото на октомври.

На отварянето на резултатите от тайното гласуване в България са били поканени всички претенденти. Присъствали са представители от екипите на "Вила Роза" и "Българска рапсодия", както и журналисти от няколко медии, каза още Чолаков. Той обясни, че мотивите за всяка една кандидатура са на разположение на заинтересованите в Националния филмов център.

Майя Виткова, режисьор на филма "Виктория", който бе смятан за един от основните претенденти за номинацията и дори посочен като фаворит от чуждестранното издание indieWire, публикува в страницата си във "Фейсбук" коментар, че изборът на "Българска рапсодия" на един от членовете на съвета е скандален. Пред "Дневник" тя допълни, че с екипа си и колеги ще коментират допълнително случая на пресконференция на 9 септември от 10 ч. в БТА.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.