• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 26°C

НПО-тата без право на глас във Фонда за лечение на деца?

НПО-тата без право на глас във Фонда за лечение на деца?

София /КРОСС/ Промени, които предстои да се направят във Фонда за лечение на деца, ще изключат възможността неправителствените организации и медиите да участват във взимането на решения във връзка с лечението на малчуганите.
В това се опасява Десислава Хурмузова, която е в настоящия състав на съвета и представлява фондация „Спаси, дари на...".
Пред Дарик Хурмузова припомни, че се планира общественият съвет да се раздели на две и основните решения във фонда вече да се взимат от експертна комисия, в която няма представители на неправителствения сектор. Според проф. Владимир Пилософ, който е председател на работната група, изготвила промените обаче новата структура ще позволи да се оптимизира дейността на фонда и заявленията на болни деца да се разглеждат много по-бързо, отколкото досега.
В проект за промяна в структурата на фонда се предлага общественият съвет към институцията да се раздели на две. Идеята е едната част да се превърне в експертна комисия от 9 души, сред които да има представители на Здравното ведомство, на Държавната агенция за закрила на детето и на Агенцията за социално подпомагане. Именно тези хора ще решават кое от децата в коя болница да се лекува и за какви пари, подчерта Хурмузова.
„Другата част от осем човека, които са неправителствени организации, БЧК и медиите, няма да имат право на глас, само могат да присъстват при желание. А задълженията на този Обществен съвет от 8 човека ще е да набират средства за дейността на фонда. Освен това ще се изберат нова комисия и нов съвет", добави тя.
Проф. Владимир Пилософ обаче е убеден, че промените не целят да изключат представителите на неправителствените организации от фонда, а да ускорят темпото, с което институцията разглежда заявленията на болни деца.
„При сегашната работа на фонда разглеждането на документацията, подадена от родителите, става от неекспертни лица. Затова насочват документацията към някакъв експерт и когато се получат тези становища, те се представят на Обществения съвет за обсъждане. Тогава се натъкваме на куп нерешени проблеми, в резултат на което настояваме да се върнат документите пак за разглеждане, което прави цялостната процедура тромава. Поради това здравното министерство излезе с решение да раздели съвета на професионална част и обществения съвет", каза още той.
Проф. Пилософ е категоричен, че промяната в структурата на фонда не налага нуждата от актуализация на парите за институцията.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.