• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 29°C

„РосРАО“ ще решава проблемите с радиоактивната вода във „Фукушима 1“

„РосРАО“ ще решава проблемите с радиоактивната вода във „Фукушима 1“

/КРОСС/ Руската компания „РосРАО", част от държавната корпорация „Росатом", ще участва в японския проект за решаване на тежките проблеми с радиоактивната вода след инцидента в АЕЦ „Фукушима 1". Властите в Япония избраха руската компания „РосРАО" сред три чуждестранни компании, които ще се заемат с изследването на технологии за максимално ефективно очистване на замърсената вода от АЕЦ „Фукушима 1" от радиоактивния тритий.
Освен „РосРАО", сред 29-те претендента са били избрани американската компания Kurion Inc и американо-японската GE Hitachi Nuclear Energy Canada Inc.
По данни на средствата за масова информация, японското правителство ще финансира изследванията. Токио ще отдели за проучвания и изследвания повече от 9,5 млн. долара като в тази сума влиза и проверка на възможността за реалното използване на тези технологиите за очистване в АЕЦ „Фукушима 1".
Очаква се компаниите да представят резултатите от своите експерименти до края на март 2016 г.
Федералното държавно унитарно предприятие „РосРАО" е специализирана организация, занимаваща се с третирането на радиоактивни отпадъци, в това число събиране, транспортиране, преработка, съхранение на ниско и средно радиоактивни отпадъци от дейността на военно-морския флот и от утилизация на атомни подводници и кораби с ядрени енергийни установки. „РосРАО" работи в състава на руската държавна корпорация „Росатом".
В момента компанията-оператор на АЕЦ „Фукушима 1" тества система, която се очаква да успее да очисти 62 типа радиоактивни вещества от замърсената вода, използвана за охлаждането на три реактора в авариралата АЕЦ. Сред тези вещества обаче не е тритият.
През март 2011 г. на Североизточното крайбрежие на Япония беше регистрирано земетресение, което предизвика цунами. Гигантската вълна се
стовари върху АЕЦ „Фукушима 1", което доведе до най-мащабната авария в ядрен обект след произшествието в АЕЦ „Чернобил" през 1986 г.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.