• 08 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7625
  •  GBP / BGN 2.3196
  •  CHF / BGN 2.0829
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 26°C

„Салон на галериите" събира най-добрите български и европейски творци в НДК

„Салон на галериите" събира най-добрите български и европейски творци в НДК

/КРОСС/ Третото издание на „Салон на галериите", продуциран от НДК, ще представи едни от най-добрите български и европейски творци. След огромния интерес на първите две издания, форумът придоби международни размери, като тази година за първи път ще има участници от Виена Базел и Братислава, както и десетки частни галерии от София и страната.

Галериите от Виена, които ще се включат с част от своите колекции са „Гершон-Виена" и „Вива Арт".

„Гершон-Виена" е нова галерия, създадена от проф. Джорж Лукс и Алекс Фогел. Проф. Лукс е бил куратор на българския павилион на Венецианското бианале през 2011. В София галерията ще представи съвременни автори като Хайнц Петер Колер и Фредерик Паяк.

„Вива Арт" e бързо развиваща се галерия, създадена през 2013 г., която залага на популяризиране на съвременното изкуство от Централна и Югоизточна Европа. В София артдиректорът й Велина Илева ще представи творчеството на Искрен Илиев, Юлия Халузова и Юри Кочица.


Една от най-престижните словашки галерии „Роман Фечик галерия" също се включва в „Салона на галериите", заедно с Радостина Доганова - съвременен български автор в областта на живописта, която живее в Братислава. В НДК галерията ще участва с работи на Стоимен Стоилов, Цанко Панов, Захари Каменов, Румен Скорчев, Стоян Цанев, Георги Трифонов.

Швейцарската галерия „АМ Галерия за съвременно изкуство", Бaзел е създадена от артиста Албена Михайлова. Тя ще покаже произведения на Петър Господинов - живопис, Вера Излер - фотография, Томас Хайман живопис, Реинхард Манц-видео, Саша Алекса - инсталации, Беат Пресер, фотография.

Българските галерии в Салона са от София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Ловеч и ще представят творците и направленията в изобразителното изкуство, които са ги вълнували през изминалата година. Ще видим произведения на автори като: Магда Абазова, Георги Божилов, Димитър Казаков, Румен Скорчев, Вихрони Попнеделев, Рада Цанкова и много други.

Не на последно място ще бъдат показани колекциите от холандска живопис от XVII и XVIII век на галерия Униарт, както и графичната колекция на Ателие-колекция на Светлин Русев с шедьоври на Гоя, Рембранд, Дюрер и Кете Колвиц.

Тазгодишното издание ще започне на 20 и ще продължи 24 октомври 2016 г. в Зала 3.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.