• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Стрес тест на Европейската газова система: Сътрудничеството е от ключово значение за преодоляване на проблеми с доставките

Стрес тест на Европейската газова система: Сътрудничеството е от ключово значение за преодоляване на проблеми с доставките

/КРОСС/ Какво би се случило, ако газовите достави от Русия бъдат прекъснати през зимата? Ще има ли достатъчно енергия за нуждите на домакинствата и предприятията? Какво могат да направят Европейският съюз и страните-членки?

Докладът на ЕК за устойчивостта на европейската газова система, публикуван днес, дава отговора: газовите доставки за домакинства и предприятия ще бъдат по-сигурни, ако страните-членки си сътрудничат и позволят на пазарните механизми да действат, колкото се може по-дълго. Държавната намеса трябва да е внимателно подготвена и съобразена с регионалните особености и да се използва само ако е необходимо.

Докладът включва отделни анализи и конкретни краткосрочни препоръки за най-уязвимите членки на ЕС и съседни държави.

Руско-украинският газов спор за пореден път след 2009 г. излага на риск газовите доставки за Европейския съюз. С наближаването на зимата, ЕК искаше да разполага с ясна картина за най-сериозните проблеми, които биха възникнали и как те биха могли да бъдат облекчени, посочва представителството на Европейската комисия в България.

Публикуваният днес доклад представя резултатите от стрес тестове, проведени от 38 европейски държави, включващи държавите от ЕС и десет съседни държави. Сред анализираните сценарии е и пълното спиране на вноса на газ от Русия за период от шест месеца.

Сътрудничеството може да облекчи ситуацията
Продължително нарушаване на газовите доставки ще има значително въздействие върху ЕС, като най-засегнати ще са държавите от Източна Европа. Финландия, Естония, Бившата югославска република Македония, Босна и Херцеговина и Сърбия ще бъдат лишени от поне 60% от необходимото им количество газ, което означава, че дори домакинствата могат да останат на студено. Ако страните работят съвместно, вместо да приемат само национални мерки, по-малко потребители на газ ще бъдат засегнати от прекъсването на газовите доставки. При този сценарий нито едно домакинство не би било засегнато.

Докладът за резултатите от проведените стрес тестове е първата конкретна стъпка по отношение на краткосрочните мерки в областта на енергийната сигурност и е резултат от приетата от ЕК през май 2013 г. Стратегия за Европейска енергийна сигурност. Конкретните препоръки от доклада ще съпътстват мерките, предвидени в стратегията, за подобряване на сигурността на газовите доставки за ЕС: завършване на вътрешния енергиен пазар, повишаване на енергийната ефективност, диверсификация на външните доставчици и използването на местни ресурси.

Днес ЕС внася 53% от енергията, които консумира. Енергийната зависимост е свързана със суров петрол (почти 90%), природен газ (66%), и в по-малка степен с твърди горива (42%) и ядрена енергия (40%) Около половината от потребяваната енергия в ЕС се използва за отопление на помещения и вода.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.