• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 26°C

Румен Гечев: "Банкова ваканция" означава кипърски вариант на банкова криза

Румен Гечев: "Банкова ваканция" означава кипърски вариант на банкова криза

/КРОСС/На консултациите при президента Росен Плевнелиев по повод кризата с тегленето на депозити от Първа инвестиционна банка имаше предложение да се обяви "банкова ваканция", като ГЕРБ и ДПС се подписаха за това пред 30 души свидетели, присъствали на обсъждането. Това каза пред Нова телевизия Румен Гечев и потвърди, че идеята за това е била внесена от Иван Искров и подкрепена от двете политически сили. За да стане това обаче е било необходимо решение на Народното събрание, а свикването му извънредно е в прерогативите на Михаил Миков. БСП обаче се е обявила на същите консултации категорично против тази идея и не е допуснала това да се случи.

Впоследствие позицията на социалистите е била категорично подкрепена от представителите на големите търговски банки със собственици чуждестранни трезори, както и от Светослав Гаврийски, съобщи още соцдепутатът. Накратко, "банкова ваканция" означава кипърски вариант на банкова криза - затваряне на всички банки, право на вложидетиле да теглят ограничена сума от парите си и да превеждат също ограничена сума и решение да бъдат "орязани" сметки и депозити над 200 000 лева, посочи той. 

По думите на Гечев позицията на БСП е била подкрепена и от Асоциацията на банките в лицето на председателя на ус на организацията Левон Хампарцумян.

По повод очакваното днес обсъждане на проекта за закон за КТБ от страна на БНБ Румен Гечев каза, че съгласно европейското законодателство не може да се прави разлика между държавни и частни фирми, между юридически и физически лица, какъвто е смисълът на предложения от хората на Искров текст.

Затова според него социалистите няма да подкрепят предложените текстове в сегашния им вид. Вариант е на засегнатите от фалита на КТБ да се дадат ценни книжа, които да могат да се търгуват на фондовата борса и така да се минимализират загубите им, според Гечев.

Нямаме цялата информация от БНБ, така ни поставят в положение да взимаме решения без да знаем фактите, това не е нормално, смята депутатът от Коалиция за България. Според него, по-добре е да не се вярва сляпо на никого, за да не се вземат грешните решения.

Гечев нарече „разсмиващ" изнесения от БНБ „факт" за изнасяне на пари в чували от КТБ, което малко след това бе опровергано. Той посочи, че ако новото твърдение на Искров, че злоупотребата с въпросните над 200 милиона лева се е случила през 2011 година, би трябвало и Бойко Борисов, премиер тогава, да се държи отговорен.

В този си вид новият проектозакон за банките не може да бъде подкрепен, защото той поставя определени лица и дружества в привилигеровано положение, коментира още Гечев. По думите му законът трябва да бъде в духа на европейското законодателство, да се видят какви ще са ефектите от затварянето на банката върху българската икономика.

Случаят очевидно е криминално-политически, заключи депутатът от БСП и добави: Едни са нарушавали закона, а ние трябва да вадим кестените.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

дядо

ГЕРБ, ДПС и БНБ да си уточнят версията, каква схема искат да разиграят и след това пак да се пробват да ни правят на глупаци!

14.07.2014 11:09:49

мутри

Те ако бяха наложили "банкова ваканция", народът щеше да ги изпрати тях във вечна ваканция! Нагли герберски мутри!

14.07.2014 11:09:25

батко

ГЕРБ и ДПС вече са в много явна и здрава прегръдка. Дано БСП успее да понесе ударите под кръста, които мутрите ще нанасят ежедневно.

14.07.2014 11:09:14

Буда

На Бойко не му пука за парите на хората, нито за самите хора. Все му е тая дали ще изгубят спестяванията си и как ще живеят.

14.07.2014 11:08:53

цаца

Да видим дали прокуратурата ще направи очевидното и ще потърси отговорност от агент Буда, след като става ясно, че по негово време са извършени много престъпления...

14.07.2014 11:08:42

орех

Дай им на герберастите ваканция, бездействие и ако може да им падат милиони, ей така.

14.07.2014 11:08:25

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.