• 27 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8298
  •  GBP / BGN 2.3159
  •  CHF / BGN 2.0405
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

ВСС спря интернета на магистратите

ВСС спря интернета на магистратите

/КРОСС/Цялата съдебна власт да спре достъпа до интернет от служебните компютри и да мине в офлайн режим . Това указание е изпратила по спешност до всички системни администратори в съдилищата комисията "Професионална квалификация, информационни технологии и статистика" на Висшия съдебен съвет.

Причината - компютърен вирус, който вече е атакувал няколко компютъра на съдилища в Плевен и Велико Търново.

Заради него се забранява и използването на външни носители на информация, като флашки. От комисията са указали и "да се вземат мерки за защита на служебни файлове и информация".

"Вирусът се прихваща след работа в интернет и след това, когато човек запазва текстови файл, изведнъж започва да архивира цялата му информация. След това на екрана излиза съобщение, че ако искаш да си върнеш архивираните файлове, трябва да платиш 400 долара", обясни за "Правен свят" шефът на комисията "Професионална квалификация, информационни технологии и статистика" Румен Георгиев.

"Ще сигнализираме отдела за борба с компютърните престъпления в ДАНС", каза още Георгиев. Той не се ангажира с коментар дали това е хакерска атака, насочена към съдебната власт. "Господ знае, нека специалистите да установят", заяви той.

По думите му заразата не се е разпространила от атакуваните компютри в мрежите на съдилищата. "Там бързо са се усетили и са ги извадили от мрежата", обясни Георгиев. И допълни: "Понеже още не знаем какво представлява този вирус и как точно се разпространява, за да го спрем, взехме решението да се ограничи достъпът до интернет от служебните компютри. Важното е да не бъде загубена служебна информация и всичко да се архивира своевременно". Георгиев обясни, че в понеделник проблемът с алчния вирус отново ще бъде обсъден от комисията.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.