• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

БСП зачеркна Кристалина Георгиева като еврокомисар

БСП зачеркна Кристалина Георгиева като еврокомисар

/КРОСС/ Решението на премиера Пламен Орешарски да посочи досегашния български еврокомисар Кристалина Георгиева за ръководител на дипломацията на ЕС предизвика гняв у БСП. Орешарски обяви подкрепата си за Георгиева в сряда вечерта на заседанието на Европейския съвет в Брюксел. Той обясни, че няма мандат да представи кандидат на България за еврокомисар по принцип, а само за поста на върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността.

"Нелепо е въобще да говорим, че постът на външен министър на ЕС би могъл да бъде даден на България", отсече червената Татяна Буруджиева. Според нея Кристалина Георгиева е номинация на ГЕРБ, а премиерът просто застанал зад българския кандидат. Колегата й Борислав Гуцанов пък обясни, че премиерът не дал подкрепата си в прав текст. "Въпросът за подкрепата за кандидатурата на български еврокомисар е в правомощията на правителството. Парламентарната ни група няма отношение към този въпрос", измъкна се шефът на червената ПГ Атанас Мерджанов. Колегата му Янаки Стоилов, който оглавява външната комисия в НС, каза пред "Сега", че номинацията не е съгласувана с ръководения от него орган. И евродепутатът от ПЕС Илияна Йотова не скри раздразнението си. "Имаше вече създадена кампания за Георгиева, но доколкото знам, доминиращото мнение на останалите участници е, че този пост трябва да бъде зает от жена социалист."

ДПС даде да се разбере, че няма да се остави да бъде изтикано извън процеса на взимане на решението. "Оценявам постъпката на премиера Пламен Орешарски, но ДПС ще настоява за консултации по въпроса. На тях трябва да се постави проблемът за профила на българския еврокомисар и ние държим да сме част от съгласието за това. Подкрепата на премиера Орешарски е достойна постъпка, но той нямаше мандат да я (Кристалина Георгиева) излъчи от политическите сили", заяви лидерът на партията Лютви Местан пред "Сега". Той призна, че засега не е бил канен, нито има дата за консултации по въпроса. Местан напомни, че движението не е излъчило и няма да го направи сега свой кандидат въпреки упреците за преяждане с власт. "ДПС ще държи на национална позиция, но едва ли ще бъдем чути", допълни той. Наследникът на Доган обясни още, че проблемът е важен и той трябва да се реши сега, за да се елиминира рискът следващото правителство да преразгледа номинацията.

Сякаш предугаждайки реакциите в България, Орешарски обяви в Брюксел, че ако опитът да се прокара Георгиева се провали, ще има консултации за друг кандидат. "Ако днес изгубим тази битка, ще се борим за добър портфейл или за добър ресор, независимо кой е българският еврокомисар. Не изключвам и госпожа Георгиева. По-важен е ресорът, а не толкова кой е кандидатът, без да подценявам и второто", изтъкна Орешарски.

Европейските лидери обаче стигнаха само до решение да се срещнат отново на 30 август, защото сега не могат да се споразумеят за общоприемлива кандидатура. Единственото съгласие бе, че претендентът трябва да бъде излъчен от левия сектор и с най-големи шансове в момента е италианската външна министърка Федерика Могерини. Срещу нея обаче има възражения от някои източноевропейски държави, които смятат, че всички постове в ЕК трябва да се договорят в пакет, а не отделно от най-важните.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

орех

Та тя се появи от нищото и правиш едно голямо нищо. Как някой да застане зад нея?!

18.07.2014 14:35:48

Стан

Вигенин е много по-подходяща кандидатура на България от тази изчерпана и безполезна марионетка на Бойко!

18.07.2014 14:35:18

Мая

Марионетката на Бойко доказва постоянно, че е един абсолютен фигурант и печели само за себе си. Не става Георгиева.

18.07.2014 14:35:03

цаца

Тази не може да издейства нищо за България - никакви ползи, никакви пари! Типичният безполезен гербер!

18.07.2014 14:34:33

хадес

Целта на карето е ясно – Сталинка Георгиева да остане в Брюксел, за да лобира за интересите на българските олигарси и и техните политически протежета. За сметка на това – сътворената от изнервената трупа ПР-кампания – направи България за резил в очите на новия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

18.07.2014 11:15:27

хадес

Последното доказателство, че шансовете на Сталинка Георгиева да бъде външен министър на ЕС са нулеви, бе и одиозната публикация в ЮроАктив от 14 юли 2014 г. , която гръмко гласи: „Юнкер настоява Орешарски да номинира Кристалина Георгиева“. Подобно заглавие показва единствено безпомощност и крайната изнервеност на самата Сталинка Георгиева и на нейните трима кукловоди Прокопиев, Плевнелиев и Борисов, които много добре знаят, че нито един водещ европейски политик не е взел насериозно платените ПР-публикации за номинирането й за поста на външен министър.

18.07.2014 11:15:05

хадес

За кръга Прокопиев, Плевнелиев и Борисов обаче нейното оставане в бъдещата Европейска комисия е жизнено важно, защото ще им е необходима, за да лобира за ГЕРБ и за техните интереси пред останалите си колеги. Оставането й зависи от Орешарски, който може да не я номинира. Заради това – задкулисието вдига умишлено пушилка, която да осигури нов мандат на тяхната “кукла на конци”, независимо какъв ресор би получила Сталинка Георгиева. За триото Прокопиев-Плевнелиев-Борисов е важно да е в Брюксел.

18.07.2014 11:14:45

хадес

За пореден път, задкулисието в лицето на Прокопиев, Плевнелиев и Борисов, се опитва да извие ръцете на действащия премиер Пламен Орешарски, като покаже на обществото, че ако Сталинка Георгиева не бъде номинирана – то България ще изгуби шанс за този иначе престижен пост в новата Европейска комисия. Истината обаче е повече от ясна – Сталинка Георгиева е с нулев шанс за поста на външен министър на ЕС.

18.07.2014 11:14:24

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.