• 27 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 26°C

Цветанов вицепремиер, трима с шанс за "вакантното" МВР

Цветанов вицепремиер, трима с шанс за "вакантното" МВР

София /КРОСС/ Десетки кандидати за министри и зам.-министри пращат сигнали към централата на ГЕРБ, търсят достъп до най-тесния кръг около Бойко Борисов, за да ги забележат при подреждането на новото правителство.
Една от най-ожесточените битки ще е за МВР, след като се разбра, че Цветан Цветанов няма да се върне в това ведомство като министър. Осведомени твърдят, че вторият човек в ГЕРБ ще има много по-важна роля в бъдещ кабинет.
На Цветан Цветанов най-вероятно ще бъде поверен вицепремиерски пост, който да включва наблюдаване на силовите министерства, на звената, заети да се справят с бедствия и аварии. Анализът на действията при кризи показал, че държавата не успява да координира ефективно действията на различни структури при трагедии от типа на взрива в Горни Лом, големите наводнения, катастрофи.
Към МВР гледа служебният министър Йордан Бакалов, чието назначение в екипа на Георги Близнашки бе една от изненадите. Бившият син депутат в няколко мандата минава за компромисна фигура между ГЕРБ и Реформаторския блок.
Той обаче не е назначение на Бойко Борисов. Според осведомени Цветан Цветанов демонстративно показал при съставянето на служебното правителство, че не желае да се консултират с него имена на кандидати, нито да подкрепя или отхвърля когото и да било. Възможно е името на Бакалов, който е с голям опит в сферата на сигурността - оглавяваше вътрешната комисия в парламента в много бурни времена, да е лансирано на президента от политолог. Негова е била идеята и професор Близнашки да стане премиер.
Бакалов показа желание да е в добри отношения с всички през периода на управление на служебното правителство и излиза от този кратък мандат като един от малкото разпознаваеми министри в него. Той остави службите да работят, съсредоточи се върху организацията на изборите и купуването на гласове, рядко дава интервюта.
Ако все пак ГЕРБ реши да заложи на свой, има най-малко три варианта.
На първите две места по шансове са бившите заместник-министри на Цветан Цветанов в МВР - Веселин Вучков и Димитър Георгиев.
"Вучков не е лош вариант, той е доцент, преподавател в Академията на МВР. Спокоен и уравновесен, а за този пост това е важно", коментираха източниците на "168 часа". Именно Вучков беше кандидат за МВР в несъстоялото се правителство на Борисов след изборите от 2013 г., когато БСП и ДПС се разбраха да правят общ кабинет.
Вучков се закани от името на ГЕРБ, че цялата реформа в ДАНС и МВР, предприета от Цветлин Йовчев и Христо Бисеров, ще бъде отменена още в първите дни на новото 43-то Народно събрание.
Не е ясно дали Вучков ще има силата да проведе предстоящите реформи в МВР.
ГЕРБ заговори преди изборите за промени във вътрешното ведомство. Хората на Борисов отдавна лансират, че борбата с организираната престъпност трябва да излезе от шапката на ДАНС.
Шефът на ДАНС няма да се избира от Народното събрание, а ще бъде предлаган от Министерския съвет и ще се назначава с указ на президента. Както беше по времето на Бойко Борисов. ГЕРБ ще премахне възможността ДАНС да разследва престъпления, както и претърсванията на апартаменти и коли. Агенцията ще остане контраразузнавателна служба, а заместник-председателите ще се намалят. На предизборни срещи Вучков обеща и изравняване на заплатите в МВР и ДАНС.
Изненадващо, но също толкова големи са шансовете като министър в МВР да се върне Димитър Георгиев. Целият живот на този човек е преминал в службите, а в момента работи в компанията "Глобул", която бе закупена от норвежката "Теленор".
Третият кандидат, който е сред фаворитите в ГЕРБ, е депутатът Красимир Ципов, който беше в комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Той е и в групата на ГЕРБ, оформила идеите за реформа в МВР.
При реформаторите също има варианти за вътрешен министър. Ген. Атанас Атанасов, бившият шеф на контраразузнаването, не крие желание да се върне на професионална сцена. В последните десетина години той се изявяваше главно на политическата сцена, беше депутат, а после и общински съветник в София от партията на Иван Костов. В началото на тази предизборна кампания хвърли бомбата, че ДАНС и МВР са били общ щаб за подслушване на кабинета.
Вероятността да оглави МВР не е много голяма, но ако реформаторите все пак влязат в правителството на Борисов, ген. Атанасов е един от малкото десни експерти в сферата на сигурността.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

АнонименПолицай

оБСЪЖДАНИТЕ ЛИЦА НЕ СА ЛОШ ВАРИАНТ м.Но за предпочитане са доказани професионалисти като ГЕН,Атанасов Вучков но не трябва да се пренебрегва и досегашния служебенМВР. НЕзависимо от това че МВР е политическа личност акое професионалист ште бъде в полза на професионалното ръководство и в помошт на гл. секретар.

17.10.2014 15:52:30

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.