• 05 Юли 2024 |
  •  USD / BGN 1.8110
  •  GBP / BGN 2.3101
  •  CHF / BGN 2.0128
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Експерти: Държавността не печели от спора между институциите

Експерти: Държавността не печели от спора между институциите

/КРОСС/ Държавността не печели от спора между институциите. Около това мнение се обединиха Борислав Цеков, доктор по Конституционно право и член на правния екип на президента и Александър Владимиров от Института за дяна политика в интервю за предаването „Неделя 150“.

Острата размяна на реплики между президента Румен Радев и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов не намирам за полезна за държавата, но това е и един нормален политически процес. Винаги, когато държавният глава е бил избиран на крилете на една различна от парламентарното мнозинство политическа тенденция, се е случвало да има такъв тип размяна на остри реплики. Важно е да не се стига до война на институциите, каза д-р Борислав Цеков.

Александър Владимиров посочи, че има огромно напрежение между правителството и президентската институция: „Работата на президентската институция не е да се занимава с изпълнителна власт, с конкретни казуси, а трябва доста по политически да поглежда, да се опитва да участва във взимането на национална посока. Минусът от страна на президентската институция е, че не дава отговори, а задава въпроси и ги задава в пространството, не са конкретни. От другата страна също грешките са безкрайно много.  Този спор няма да доведе до нищо, а по-скоро губи държавността“.

Според него, ако президентът иска да покаже, че за него не стои на дневен ред въпрос за излизането на България от ЕС и НАТО трябва категорично да го заяви: „Доста често с поведението си и с въпросите си остава съмнение дали това е така. Ако той не иска да го прави, трябва по-конкретно и директно да го заяви, за да не оставя поле, в което опозицията в лицето на ГЕРБ да има какво да говори“.

Цеков, от своя страна, заяви категорично, че с нищо президентът не е поставял под съмнение евроатлантическата ориентация на България: „Радев не заплашва евроатлантическата ориентация с нищо, а по-скоро партийните атаки срещу него са партийно мотивирани, а не като някаква обективна заплаха, нещо, което се случва и ГЕРБ се противопоставя. Президентът трябва да стои над арената на тези партийни борби и дори да ги оставя без внимание тогава, когато са напълно неоснователни, както и тази атака по повод на КСНС“.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.