• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 26°C

Преглед на печата

Преглед на печата

/КРОСС/ в. Труд

Експерти в служебното правителство работят усилено по проект за промени в Изборния кодекс, с който връщат смесената избирателна система, при която половината от депутатите ще се избират мажоритарно, а останалите пропорционално.
Отказът от сегашната система за разпределяне на мандатите, известна като"Хеър-Ниймайер" и връщането към използваната по-рано система "Д'Онт", според
Близнашки ще даде шанс на партията, която е на вълната на обществената подкрепа, да получи бонус и да може да управлява ефективно.


в. Телеграф
Немски търговци, свързани с наши дилъри на културно-исторически ценности, предлагат услугата „пране на антики". Срещу 10% от стойността на предмета чужденците обявяват находката като своя собственост. Те попълват декларация, че са закупили предмета преди 20 години, и по този начин го легализират на пазара.


в. 24 часа

Възможно е да дойдат оставки от БНБ или да им се поискат
Пакетът проекти, свързани с КТБ, ще извади на дневен ред обсъждането на промени в ръководството на БНБ. След затварянето на КТБ заради многото нападки срещу него основно от Бойко Борисов и ГЕРБ управителят на банката Иван Искров написа писмо до тогавашния шеф на парламента Михаил Миков. В него той изрази готовност да даде оставка, ако това ще успокои обстановката. Исканията за оставка на гуверньора не са спрели и сега. ДПС обаче даде твърда заявка, че няма да прави, нито да застава зад такива искания, защото било подобре България да тръгне бързо към Еврозоната и към банковия съюз.


в. Дума

ЦИК обяви състава на 43-ото НС
!БСП ще проведе днес консултации с ГЕРБ
Централната избирателна комисия обяви окончателния списък на депутатите, които влизат в 43-ото Народно събрание. На заседание вчера комисията съобщи избора на народните представители, които се кандидатираха от няколко района, а също имената на депутатите, които влизат на освободените от тях места. От 25 МИР София в парламента влизат трима партийни лидери - на БСП Михаил Миков, на ГЕРБ Бойко Борисов и на Атака Волен Сидеров, а също и Ивайло Калфин от АБВ.

 

в. Преса

В преговорите за съставяне на кабинет БСП близа с 12 червени линии, РБ - с екшън план
Строежът на АЕЦ „Белене", „Южен поток", отмяна на плоския данък, реиндустриализация на страната. Това са част от 12-те червени линии, с които днес триото от БСП Янаки Стоилов, Атанас Мерджанов и Захари Георгиев, сяда на масата за преговори с ГЕРБ. Срещу тях ще застанат дамите на Борисов - Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова. Те са получили задача от своя лидер - въз основа на програмата на ГЕРБ да търсят споделена отговорност за нов кабинет.

 

в. Стандарт

13/13 мести преговорите
Фатално съвпадение 13/13 премести преговорите за съставяне на кабинет. По предложение на ГЕРБ първите разговори - с БСП, трябваше да започнат днес, 13 октомври, точно в 13 ч.
Определеният час обаче стреснал "Позитано" 20, научи "Стандарт". Още повече че по същото време тестват сирените в 11 града. Затова под предлог, че съставянето на новата власт не бива да се бави, червените поискали консултациите да започнат в 10 ч.
Разпределението на министерските кресла в новия кабинет ще зависи от това колко партии участват в него, научи още "Стандарт". ГЕРБ са готови да дадат три ведомства на Реформаторския блок или на Патриотичния фронт, ако една от двете формации стане коалиционен партньор.


в. Сега

НАТО готви наказателна процедура на България
България може да се сдобие с наказателна процедура от НАТО, ако следващото правителство реши да не спазва одобрената от служебния кабинет "Визия 2020" и последвалия план за модернизация до 2020 г. Това е станало ясно по време на разговорите на военния министър Велизар Шаламанов с помощник-генералния секретар на алианса Хайнрих Браус, научи "Сега". Преди два дни той взе участие в провелия се в София индустриален форум, на който беше обсъдена модернизацията на армията.


в. Капитал Дейли

Малките фирми и гражданите скоро ще са на свободния пазар на ток
На фирма „Ди" - кварталното хранително магазинче, започна да му омръзва да плаща всеки месец сметки между 90 и 160 лв. за три фризера, три хладилника и осветление. И това на фона на поредния разговор за поскъпване на тока. Вероятно много собственици на малък бизнес в България си мислят същото всеки месец и се чудят как да намалят разходите си, за да може все пак да имат някаква печалба. По данни на търговци на електроенергия става въпрос за около 200 хил. средни и малки фирми в страната. Не по различно е положението и на хората, за които сметките за ток често се оказват непосилни.


в. Новинар

GSM-ите причиняват нов вид рак
Това съобщи проф. Бевърли Рубик от Калифорнийския институт по интегрални проучвания, която участва в Международната конференция, посветена на свойствата на водата, в Пампорово.
Ракът на слюнчените жлези е ново заболяване, което медиците в Щатите регистрирали след бума на мобилните телефони и мобилния интернет.
Най-често заболяването се открива при хора, които непрекъснато стоят с Bluetooth в ушите си или държат мобилния си телефон близо до ухото. При Hands free със слушалки с кабел влиянието върху човешкото здраве не е толкова сериозно, тъй като електрониката не се концентрира в ухото на човека.


в. Монитор

Българинът друса 300 вида дрога
Българинът друса около 300 вида дрога. Повечето от опиатите са синтетични и изключително опасни за здравето. Това се посочва в доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите. Според експертите, които са го изготвили, психоактивните вещества често не попадат под контрола на международното право и се продават като легални стимуланти.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.