• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Вестниците пишат...

Вестниците пишат...

/КРОСС/Телеграф

„Предсрочният парламентарен вот роди най-шарения парламент от началото на прехода досега. Според данните от екзитполовете в бъдещото 43-то Народно събрание със сигурност ще има 7 играчи, като 4-процентовата бариера ту прескачаше, ту не осми. Социолозите са категорични, че 6 парламента влизат ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторският блок, Патриотичният фронт между НФСБ и ВМРО, ББЦ и „Атака". До последно вчера АБВ беше на кантар. Безспорен победител на вота е ГЕРБ, която води пред втория - БСП, с почти двойна преднина. Като цяло обаче и двете партии намаляват броя на мандатите си в НС, като единствените, бележещи ръст, са ДПС. Те не само ще имат повече депутатски места спрямо предния парламент, но и според политолозите и социолозите след прибавянето на гласовете от чужбина може да повишат резултата си. „

Капитал дейли
„Ако има един-единствен извод от резултатите на изборите, той е, че на избирателите им е писнало от големите партии, които се извъртяха във властта в последните пет години. Влизането в парламента на четири нови формации - Реформаторския блок и особено съвсем новите "България без цензура", Патриотичния фронт и АБВ, показва, че на изборите истинският победител е протестният вот. Данните на социолозите показват, че големият губещ от изборите е БСП."

Дума
„43-то Народно събрание ще е много трудно и мъчно ще излъчи правителство. Това показват първоначалните резултати от парламентарните избори, според които в новия парламент ще има седем или дори осем партии. Според тях ГЕРБ взима 33,2%, БСП -16,5%, ДПС - 14,1%, Реформаторският блок - 8,7%, ББЦ - 6,3%, Патриотичният фронт - 6 на сто, а АБВ - 4,1%. Данните са на "Алфа Рисърч". Според две други агенции обаче в новия парламент успява да попадне и "Атака", която минава бариерата от 4 процента. От тези данни става ясно, че дясно-центристко управление в лицето на ГЕРБ и РБ не може да събере 121 депутати, необходими за мнозинство. Според данните активността на вота бе рекордно ниска за годините на прехода."

в. Монитор
8 формации ще имат свои представители в 43-тото НС, показаха данните от паралелното преброяване, които бяха огласени след приключването на вчерашния изборен ден.
Според „Галъп интернешънъл" ГЕРБ заема първото място с 33,8% от гласовете. На второ място остава БСП с 16%, следвана от ДПС с минимална разлика от едва 0,4%. Четвъртото място е за Реформаторския блок с 8,7%. За Патриотичния фронт пък бюлетина са пуснали 7,1%, за ББЦ - 5,5%, за „Атака" - 4,5%, а за АБВ - 4,2%.

в. 24 часа
8 парламентарни групи ще има в 43-ото народно събрание. Бройката е рекордна за България. Избирателната активност вероятно също ще е рекордно ниска - по данните на ЦИК към 22 ч вчера е 46,8 %, което е почти 5-про-центен спад от предишните парламентарни избори.
Според данните на „Ек-закта" към 22 ч снощи над 4-процентната бариера са ГЕРБ, БСП. ДПС, Реформаторският блок. Патриотичният фронт. Б Б Ц. А Б В и „Атака". ГЕРБ е първа сила с 352% от вота по данни на „Екзакта". Над два пъти по-нисък е резултатът на БСП - 15%. На ръба са АБВ и „Атака", които са малко над 4%.

в. Стандарт
Вотът на българския народ изправи политиците пред тежко изпитание. Цели 8 партии влизат в най-шарения парламент, който трябва да излъчи новия кабинет. ГЕРБ спечели убедително вота с над 33%, оставяйки далеч зад себе си БСП (15,1%). Червените претърпяха непомнен крах и почти бяха настигнати от ДПС, за което гласуваха почти половин милион избиратели.

в. Труд
Германски кабинет на хоризонта
Пазарлъкът за коалиция започва, след като победителят на изборите ГЕРБ се сдоби само с около 90 депутати. За правителство са нужни поне 121. Новият парламент вероятно ще е най-раздробеният след 1989 г., тъй като в него може да влязат цели 8 партии.

в. Преса
Най-трудното не беше вчера. ТО ЗАПОЧВА ДНЕС!
Сбъднаха се и най-големите кошмари на българските политици. С вчерашния си вот народът изпрати в парламента 8 партии, изправяйки лидерите им пред тежкото изпитание да направят „коалиция". „Осем партии е абсурд, нищо радостно не ни чака!", предрече проф. Андрей Пантев.
„Не виждам как ще се състави правителство", заяви Борисов в 20,15 ч. снощи. И изрази съмнение за голяма коалиция между
ГЕРБ и БСП. От левицата се чуха гласове, че БСП се готви да бъде опозиция. С РБ също кабинет не може да се направи - „те дори лидер не могат да си изберат", отсече Борисов. Той е готов да поеме отговорността и за кабинет на малцинството, ако получи подкрепа. „Найтежкият сценарий е избори по Коледа", предупреди лидерът на ГЕРБ и посъветва политиците: „Да се смирим, ако ни е мила държавата!"

в. Новинар
България си избра шарен парламент
Шарен парламент и трудности за съставяне на правителство предвещават резултатите от предсрочните избори. Точно в 20 часа Централната избирателна комисия обяви края на изборния ден. Предварителните резултати от социологическите проучвания показаха, че симпатиите на хората са разпределени между седем или осем партии, които събраха найголям процент от вота на българите. ГЕРБ отново е първа политическа сила. За партията на Бойко Борисов дадоха гласа си малко на 33 на сто от имащите право на глас. Това дава на ГЕРБ 90 места в 43-то Народно събрание.

в. Сега
ГЕРБ спечели изборите, но не и властта
Народът би дузпата на големите партии и ги наказа с гласуване за малките при много ниска активност. Съставянето на правителство ще е мисия почти невъзможна
Силно фрагментиран парламент с присъствие на 7-8 партии и тежки проблеми при формирането на нов кабинет. Такава картина се очертава според прогнозните резултати на социолозите от вчерашните предсрочни парламентарни избори. В търсене на алтернатива народът наказа големите партии, като гласува за по-малките.
ГЕРБ запазва лидерските си позиции с около 33%, но е далеч от въжделеното мнозинство от 121 депутати. В зависимост от броя партии, които ще влязат в следващия парламент, партията на Бойко Борисов ще има между 85 и 100 мандата. БСП се срина главоломно, като допусна най-тежката изборна загуба за целия преход. Социалистите ще имат под 50 депутати със скромните си около 15%.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Вестниците пишат, че ще го ядем големия, за пореден път. Това пишат.

06.10.2014 09:11:57

Анонимен

Ако мутрите отново са на власт, тоя път с ДПС, по-добре да закриваме държавата.

06.10.2014 08:37:26

Анонимен21

Защо пак изедниците са на първите 3 места!Сляп ,мазохистичен народ!!!

06.10.2014 08:32:58

Мартин

Каквото и да напишат вестниците - изборите са факт. Пълна трагедия!

06.10.2014 08:32:35

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.