• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

Вариант ГЕРБ-БСП отпадна. Възможен ли е ГЕРБ-ДПС?

Вариант ГЕРБ-БСП отпадна. Възможен ли е ГЕРБ-ДПС?

/КРОСС/Първият кръг от консултации между ГЕРБ и политическите партии, представени в парламента, започна със среща с левицата. 

Срещу дамското трио на ГЕРБ - Цецка Цачева, Румяна Бъчварова, Менда Стоянова - се изправиха социалистите Атанас Мерджанов, Янаки Стоилов и Захари Георгиев. Макар че разговорите им продължиха повече от 4 часа, двете страни не успяха да постигнат договорености по всички свои приоритети. Преговорите приключиха с отчитането на сериозните различия в ключови области, поради което социалистите няма как да влязат в планираното от партията на Бойко Борисов коалиционно правителство, но биха му осигурили подкрепа за други важни закони и решения, по които има съгласие.

Оттук нататък партията победител в изборите, която няма достатъчно депутати за мнозинство, предстои да води преговори с останалите шест политически сили в новия парламент, но възможностите за желаната от нея коалиция се стесняват до Реформаторския блок, Патриотичния фронт, "България без цензура" и АБВ тъй като бе ясно заявено, че няма да се коалират с ДПС и "Атака".

При консултациите между ГЕРБ и БСП вчера стана ясно, че БСП и ГЕРБ не могат да управляват. Днес предстои да се легимира и позицията на ДПС по отношение на бъдещото управление. 

В Народното събрание при Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова от ГЕРБ ще отидат Алиосман Имамов, Рушен Риза и Йордан Цонев от ДПС.

На пресконференция в първия ден на политическите консултации, ден преди да се срещне с групата от ГЕРБ, Лютви Местан анонсира позицията на движението. ДПС без условия, без участие във властта дава подкрепа за еднопартиен кабинет на малцинството, каза лидерът на партията.

Лютви Местан очерта два лоши за страната сценария - нови избори или да се създаде безпринципна антиевропейска коалиция с участието на крайни националистически формации. Според него втората хипотеза е по-тревожна, защото ще се направи антиевропейски и антицивилизационно правителство с участието на крайни националисти като "Патриотичен фронт". ДПС ще е ярка, ясна и силна опозиция на такова управление, заяви лидерът на партията. 

Бойко Борисов има уникален шанс да избегне втория сценарий и да се припознае като обединител на нацията. Ние не поставяме условие ДПС да е част от управлението, нашето условие е целостта на нацията, каза Местан. По думите му участие на националистически формации в управлението крие рискове от разделение на нацията - замяна на интеграцията с модела на сегрегацията и дискриминацията.

Борисов похвали хората си във Фейсбук:

Наблюдавайки пресконференцията след днешните консултации между ГЕРБ и БСП, съм изключително доволен от работата на преговорния екип на ГЕРБ. Оценявам изключително високо израстването на трите преговарящи Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова. Не мога да не оценя и опита за толерантен политически дебат между диаметрално противоположни партии като ГЕРБ и БСП. След провеждането на днешните консултации, още веднъж ми се затвърждава позицията, че при воденето на диалог с нормален тон, дори отговорът „не" не обижда отделните страни в разговора, гласи поста на лидера на ГЕРБ в социалната мрежа. 

Ивайло Калфин от АБВ коментира във Фейсбук: "Предложение за милион(и): г-н Лютфи Местан обеща 38 гласа на ГЕРБ, ако последните не се обвързват с никого, освен с ДПС. Разликата с 2013 е, че и тогава БСП имаше 84 гласа, колкото сега ГЕРБ, но ДПС вече има с 2 повече и дава комфорта на 122 депутати. Станишев не устоя на предложението. Да видим Борисов."

Днес Пеевски ще ходи ли на преговорите между ГЕРБ и ДПС?! - пита Мартин Димитров от Реформаторския блок. - За мен хората, които гласуваха за Реформаторите и ГЕРБ искат пълна промяна и БСП и ДПС категорично извън властта. Кабинетът "Орешарски" тежко се провали, затова и хората протестираха повече от година. Тези консултации ми изглеждат скандално безпринципни! - написа реформаторът в коментар на политическите консултации, инициирани от първата политическа сила, за сформиране на правителство. 

Утре ГЕРБ трябва да се срещне с представителите на Реформаторския блок Димитър Танев, Петър Москов, Румен Христов, Трайчо Трайков и Корман Исмаилов. Очакванията ми от преговорите с ГЕРБ са за конструктивен диалог, каза Меглена Кунева. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.