• 27 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 26°C

В четвъртия ден на политически консултации ГЕРБ се среща с Патриотичния фронт

В четвъртия ден на политически консултации ГЕРБ се среща с Патриотичния фронт

/КРОСС/Продължават преговорите за коалиция. Четвъртите по ред ще се проведат с Патриотичния фронт.

От ГЕРБ заявиха, че искат да бъде съставен кабинет на споделената отговорност с участието на министри от различни партии и с коалиционно споразумение. Патриотичният фронт, от своя страна, се обяви за програмно правителство.

Коалицията "Патриотичен фронт-НФСБ и ВМРО" е за съставяне на програмно управление, правителство на националното спасение, съставено от издигнати от партиите специалисти, неполитически лица, и подкрепено от максимално голям брой политически сили. В основата на отказа за участие в коалиция с ГЕРБ е евентуалното участие на Реформаторския блок, където е партията на Касим Дал и Корман Исмаилов - "Народна партия свобода и достойнство".

Разминавания между Патриотичния фронт и ГЕРБ има и по отношение необходимостта от актуализация на бюджета. За разлика от ГЕРБ, националистите многократно се изказваха против нов дълг, като поставяха под съмнение данните на служебното правителство за финансовото състояние на страната. Лидерите на коалицията многократно заявяваха, че властта за тях не е самоцел и че ще вземат окончателното си решение за политическото си поведение след разговорите с партията победител - ГЕРБ.

От ГЕРБ се въздържаха до този момент да коментират евентуално политическо сътрудничество с националистите и също оставиха коментарите си за след официалните разговори в парламента.

Дни по-рано, в декларация, Патриотичният фронт очерта основните задачи на правителството на националното спасение, като първата от тях е отстраняването на ДПС от властта.

ГЕРБ вече разговаря с БСП, в понеделник, с ДПС, във вторник, и с реформаторите, вчера. 

След шест часа консултации краят бе изненадващ - реформаторите се разбраха с ГЕРБ, но ГЕРБ май не се разбра с реформаторите. Или поне засега.

Въпреки постигнатото съгласие по 90% от приоритетите в програмите на двете партии, по думите на Петър Москов, като причина за разминаването от ГЕРБ посочиха, че не са получили отговор на основни въпроси - дали блокът ще бъде стабилен и надежден партньор, дали приема лидера на партията за министър-председател, колко от партиите в блока са готови да подпишат коалиционно споразумение. 

Преговорите с реформаторите все пак ще бъдат подновени. Заявка за това даде във Фейсбук лидерът на ГЕРБ - Бойко Борисов. Снощи той написа, "Аз съм диалогичен човек и съм готов да продължа и да изпратя преговорен екип отново, ако те съумеят да се организират, започнат да говорят за реално управление и спрат следизборната си пропаганда.

По-рано тричленната преговорна група на ГЕРБ се среща с екипите на ДПС и БСП. Разговорите за съставяне на правителство не дадоха желания от ГЕРБ резулт.

След близо три часа разговори с хората на Лютви Местан стана ясно, че ГЕРБ не приема подкрепата на ДПС за съставяне на правителство на малцинството.Поставихме политически изисквания за формирането на стабилен кабинет. Искаме значима парламентарна подкрепа, която изключва формулата за правителство на малцинството, посочи Румяна Бучварова. По думите й ДПС трябва да получи пауза в управлението на страната, за да започне изграждането на нов стил на отношенията между двете партии.

ДПС няма да подкрепи коалиционно правителство на малцинството, защото няма такова политическо животно. Това заяви след консултациите с ГЕРБ в парламента Йордан Цонев от ДПС. Има кабинет на еднопартийното малцинство, но коалициите се правят за мнозинство", поясни той.

Срещу дамското трио на ГЕРБ - Цецка Цачева, Румяна Бъчварова, Менда Стоянова - в понеделник, първия ден от седмицата на политически консултации, се изправиха социалистите Атанас Мерджанов, Янаки Стоилов и Захари Георгиев. Макар че разговорите им продължиха повече от 4 часа, двете страни не успяха да постигнат договорености по всички свои приоритети. Преговорите приключиха с отчитането на сериозните различия в ключови области, поради което социалистите няма как да влязат в планираното от партията на Бойко Борисов коалиционно правителство, но биха му осигурили подкрепа за други важни закони и решения, по които има съгласие.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.