• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Кворумът зависи само и единствено от ГЕРБ

Кворумът зависи само и единствено от ГЕРБ

/КРОСС/От днес Народното събрание разчита изцяло на депутатите от ГЕРБ, след като вчера "Атака" обяви, че ще бойкотира пленарната зала до края на мандата на 6 август. Волен Сидеров декларира, че не вижда смисъл от по-нататъшно участие в работата на НС. "За какво да влизаме, след като е ясно, че трябва да се ходи на избори. Ясно е, че този кабинет е изгубил доверието и трябва да си ходи. Това трябва да стане час по-скоро, няма нужда да се удължава с месеци на агония, с месеци на договаряне, на задкулисие, които нищо друго хубаво няма да родят освен някакъв нов политически заговор", обясни той. По думите му правителството и кворумът в парламента се поддържат благодарение на подкрепата на Бойко Борисов, който умишлено бавел предсрочните избори. Причината за това била, че бившите управляващи, заедно с БСП и ДПС, задкулисно редят следизборния кабинет. 

Новината за оттеглянето на "Атака" от парламента не притесни управляващите."Въпросът дали ще има кворум не е към мен и зависи от всички политически сили", лаконично коментира председателят на НС Михаил Миков от БСП.

Йордан Цонев обясни, че за ДПС най-важни са законовите мерки за поддържането на финансовата стабилност, като промените в Наказателния кодекс за банките, както и приемането на онези закони, без които можем да бъдем санкционирани от ЕС. Герберите също акцентират върху евроинтеграционните закони. От БСП настояват за поправките в законите за конфликта на интереси, за приватизационния и следприватизационния контрол, за защита на растенията. Вчера соцлидерът Сергей Станишев добави към тях и промените в законите за здравето, за професионалното образование и за военноинвалидите.

Досега именно "златният пръст" на Волен Сидеров осигуряваше необходимия брой депутати, за да се провеждат парламентарните заседания. Без неговите хора БСП и ДПС ще могат да разчитат само на своите 118 депутати, а необходимият кворум за начало на заседание е 121. Това прави присъствието на ГЕРБ абсолютно наложително и дава на опозицията мощно средство за натиск върху управляващите.

Депутатите на Бойко Борисов обаче отново ще продължат играта на тука има - тука няма. Те ще преценяват дали да се регистрират или не по свое усмотрение в зависимост от законодателната програма. "Ще бъдем гъвкави", обясни зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Днес групата реши да влезе в пленарната зала, тъй като трябва да се гледат промените в Наказателния кодекс за давността на комунистическите престъпления. Поправките трябва да влязат като първа точка в дневния ред, тъй като всяка първа сряда от месеца опозицията има право на законодателна инициатива. Ако социалистите обаче започнат да хитруват, ГЕРБ ще поиска поименна проверка и ще провали кворума. Промените в закона за тютюна са един от законопроектите, които със сигурност ще бъдат бойкотирани.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.