• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 29°C

Цветан Цветанов: Ще направим опит за съставяне на правителство с мандат на ГЕРБ

Цветан Цветанов: Ще направим опит за съставяне на правителство с мандат на ГЕРБ

/КРОСС/Ще направим опит за съставяне на правителство с мандат на ГЕРБ, заяви Цветан Цветанов пред БНТ. Мандатът, който ще направим, ще е с министър-председател Бойко Борисов, подчерта Цветанов.

ГЕРБ ще търси решения на кризата в България, посоочи Цветанов. Според него евентуални избори преди Коледа ще дадат подобни резултати и отнов коалиционно правителство.

ГЕРБ като първа политическа сила ще търси подкрепа от всички парламентарно представени формации, заяви Цветанов и увери, че ГЕРБ ще се стреми да постигне силен управленски мандат и няма да прави компромис с еврочленството и реформите в сектор сигурност. Цветанов не изключи и пълен мандат, но "всичко зависи от отговорността, която политиците са готови да поемат".

"Не правим компромис с управленския си мандат, но сме отворени за конструктивен диалог с всички парламентарно представени партии", каза Цветанов. Според него не е важно колко дълго ще продължат преговорите, а да се провеждат прозрачно за обществото и "да се види, че политиците могат да седнат на една маса и да говорят за националните проблеми".

От думите му се разбра, че ГЕРБ изчаква окончателните резултати от вота, но е склонна да сондира и преди това възможностите за подкрепа.

Мандатът за съставяне на правителство ще е с премиер лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, заяви Цветанов по повод поставяното от Реформаторския блок условие лидерът на ГЕРБ да се оттегли. По подобен начин коментира условието и самият той да не бъде министър като подчерта успеха на ГЕРБ в Благоевград и Велико Търново, където той водеше листите, повтори и това, че работата му като вицепремиер и министър на вътрешните работи е срещала подкрепа от европейските партньори.

От управленските намерения на ГЕРБ конкретно се спря именно на сигурността, където обеща "ще върнем балансиращата роля на президента, конкурсното начало и ще има друг подход към политиките".

Помолен да коментира конкретно отношенията с партиите, които влизат в парламента, Цветанов отговори, че с ДПС коалиция е невъзможна, а с БСП - "почти невъзможна", с уговорката, че това не пречи да се водят разговори с всички. Отбеляза обаче, че за пръв път снощи след девет поражения от ГЕРБ социалистите са ги поздравили за победата, което тълкува като "отваряне за диалог".

Цветанов констатира, че Реформаторският блок в изборната нощ също е смекчил позицията. "За Реформаторския блок това е реален възможен шанс да участват в управление и да покрият очакванията на своите избиратели, нормално и логично е да има съвместни действия за силно дясноцентристко управление", каза Цветанов и пак упрекна реформаторите, че "се държат сякаш те са победители, а ние победените".

Той посочи НФСБ като формация, която на изборите през 2013 г. е дала предложение за силна коалиция и показала европейско говорене. За коментар на евентуално сътрудничество с "България без цензура" и "Атака" предпочете да се изчакат окончателните резултати от изборите.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.