- 27 Ноем 2024 |
- USD / BGN 1.8572
- GBP / BGN 2.3451
- CHF / BGN 2.1010
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето: София 0°C
Българинът изхвърля все повече храна
23 Ноември 2016 | 12:04
/КРОСС/ 1/3 от боклука в градските кофи са останки от храна. Последните данни на Националната програма за управление на дейностите по отпадъците показват, че в градовете с над 50 000 жители храната в контейнери се увеличава с всяка изминала година.
Според прогнози на Столичната община през тази година софиянци ще изхвърлят около 64 517 тона храна.
Следващата година гозбите в кофите за смет ще са с 1002 тона повече, а през 2020 г. манджата в боклука ще достигне до 68 682 тона.
В градове с население до 25 000 души като Айтос и Севлиево неизядената манджа представлява 10% от боклука в кофата.
В селата и градове с население под 3000 жители като Малко Търново храната в кошовете е едва 4,8 на сто. В тези градчета и села половината от боклука е пепел от твърди въглища и строителни отпадъци.
Според прогноза за образуваните отпадъци в Столичната община боклуците от домашни ремонти се увеличават с всяка изминала година. Тази година най-много мазилка и тапети се очаква да изхвърлят бургазлии - над 115 000 тона.
На второ място са варненци, следвани от софиянци. На дъното на класацията са жителите на Видин, където боклуците след обновяване на дома са 60 пъти по-малко от тези в Бургас.
Според прогнозите през 2020 г. строителните отпадъци на домакинствата ще нарастнат двойно.
По последни данни на НСИ през 2014 г. един българин е генерирал по 443 кг боклук. Най-много смет произвеждат русенци - 637 кг на човек годишно, а най-малко в Кърджали - 254 кг.
Един софиянец генерира по 465 кг или с 22 кг повече от средното за страната. Софиянци изхвърлят най-много пластмаса, храна и хартия.
Източник: Dnes.bg