- 27 Ноем 2024 |
- USD / BGN 1.8588
- GBP / BGN 2.3429
- CHF / BGN 2.0999
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето: София 0°C
„Пазим духа на виното“ в чест на Трифон Зарезан
14 Февруари 2017 | 08:10
/КРОСС/За втора поредна година Трифон Зарезан стана празник за цял един град и хилядите му жители. Вила Ямбол отново чества деня на покровителя на лозето с мащабно винено събитие, като тази година то премина с надслов „Пазим духа на виното".
Всяка година на 14-ти февруари изпълнителният директор Красимир Аврамов и екипът му традиционно зарязват по изгрев слънце лозята си край Ямбол, поливат ги с червено вино за здраве и берекет и определят своя нов Цар на лозето, както традицията повелява. Именно той трябва да се грижи за лозята и да носи отговорност на есен при гроздобер плодовете да са сочни и сладки, за да е отлична и винената реколта. Традицията на един от най-старите празници в календара ни също така повелява, лозарите и винарите да почерпят съгражданите си в чест на Свети Трифон. Именно затова избата за втора година организира мащабно винено събитие за жителите на град Ямбол, което събира и прави съпричастни към празника хиляди семейства. Обредни танци, кукеруване и километрични хора имаше и тази година с разликата, че през 2016-та те бяха посветени само на виното и Трифон Зарезан, а тази година и на тракийските винени обичаи и наследеното от техни времена плодородие на земите. Цялата програма продължи няколко часа и успя да задържи вниманието на хилядите присъстващи. Избата почерпи с над 3 тона от новата си марка вино КАБИЛЕ, за да е берекет, както казват винарите. Корифеят Ути Бъчваров направи кулинарно шоу, с което впечатли и нагости присъстващите семейства с винен кебап, сготвен на живо в най-големия тиган в България, който тежи над 200 кг. и побира близо 3000 порции, а капакът му се повдига със специален кран. Тази година гвоздей в програмата бе Теодосий Спасов и неговата група, които посветиха своите ритми на траките, плодородието и виното.
„През 2016-та година повод за събитието беше новото ни име Вила Ямбол. Тази година отново имаме повод и именно заради него събитието ни ще премине под надслов: Пазим духа на виното. Вече 93 години доказваме, че не само го пазим, но и го развиваме на над 20 международни пазара. През настоящия месец представяме новата си марка КАБИЛЕ, вдъхновена от един от най-старите тракийски градове, чиито разкопки доказват, че винопроизводството по земите ни датира от четвърти век преди Христа. Градът носи името на богинята Кибела, която е почитана като майка на възраждащата се природа и плодородните земи, покровителка на лозята и първородна сила зад всяко вино, произведено през последните 4000 години в ямболския регион. Почерпката, която всяка година се прави в чест на професионалния ни празник, тази година посвещаваме на Кибела и Трифон Зарезан и я споделяме отново с вас, за да е берекет и плодородие по земите ни, на които отглеждаме над 10 000 декара лозя.", каза в приветствената си реч Красимир Аврамов, изпълнителен директор на избата. Поздрав към него и присъстващите отправиха и кмета на община Ямбол - Георги Славов.
Вила Ямбол наследява традиции във винопроизводството в региона от 1924 година и днес е най-старата винарска изба в Южна България. Тя съчетава традициите на миналото с технологиите на бъдещето, за да създаде вина, превърнали се в еталон за качество по света, за което засвидетелстват техните над 70 медала от водещите международни винени конкурси. Всичко започва от специалното внимание и ежедневните усилия по отглеждане и развитие на гроздето. Компанията обработва над 10 000 декара лозови масиви, като приоритет в инвестиционната й програма са засаждането на още. Общият капацитет за преработка на грозде на избата възлиза на над 16 млн. кг, а за съхранение - над 18 млн. литрa. С прецизност компанията развива както големи серии, изпълнява поръчки за над 20 страни, разработва и бутикови партиди, следвайки златното сечение цена/качество. Една от гордостите на Вила Ямбол е фактът, че първата мускатова ракия в България е дестилирана именно там под марката „Стралджанска" преди 30 години, а наскоро нейната рецепта бе „съживена".