• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

„Росатом“ пуска модифицирано гориво от второ поколение в АЕЦ „Пакш”

„Росатом“ пуска модифицирано гориво от второ поколение в АЕЦ „Пакш”

/КРОСС/ От октомври руската горивна компания ТВЕЛ, част от държавната корпорация „Росатом", започва въвеждането в експлоатация на Трети енергоблок на АЕЦ „Пакш" за 15-месечен горивен цикъл. 

Това става в рамките на по-рано постигнатите споразумения за доставка на модернизирано гориво от второ поколение между ТВЕЛ и компанията MVM Hungarian Electricity Ltd.

Първите модифицирани по този начин работни касети ще бъдат 12 бройки. Горивото е произведено от машиностроителния завод „МСЗ", част от структурата на ТВЕЛ. Модифицираното гориво от второ поколение има по-високи потребителски качества и експлоатационни характеристики и повишава икономичността на АЕЦ.

АЕЦ „Пакш" е структурно подразделение на компанията MVM (100% от нейните акции са собственост на държавата) и получи разрешение от унгарския надзорен орган през октомври 2014 г. за зареждане с модифицирано ядрено гориво от второ поколение със средно обогатен уран 4,7% /от уран-235/ в Трети блок. От 2015 г. блоковете на АЕЦ „Пакш" ще бъдат въведени в експлоатация поетапно, като заедно с щатно обогатеното гориво - 4,2%, ще се използва и новото гориво с повишено обогатяване - 4,7% в нови 15-месечни горивни цикли.

Горивото от второ поколение се експлоатира успешно в Русия, Чехия, Словакия и Финландия.

Услугите и продукцията от началния стадий на ядрено-горивния цикъл са в основата на предприятията на ТВЕЛ (около 80% от поръчките за 2013 г.) Разходите на компанията за научно-изследователски разработки за разработване на усъвършенстване на ядрено гориво през 2013 г. са били 1 687 млн. рубли (през 2012 г. - 1 779 млн. рубли).

АЕЦ „Пакш" е единствената ядрена централа в Унгария като първият й енергоблок бе пуснат през 1982 г. Сега делът на електроенергията, произвеждана от централата, представлява 50,71% от структурата на енергийния баланс на Унгария. Договорът за доставка на ядрено гориво, сключен от ТВЕЛ с унгарския поръчител през 1999 г., ще продължи до края на срока за експлоатация на енергоблоковете на тази АЕЦ (като се вземе предвид продължаването на срока на експлоатацията им до 2037 г.) През 2013 г. обемът на доставка на гориво е бил на стойност приблизително 83 млн. евро.

Горивната компания на „Росатом" ТВЕЛ влиза във вертикално интегрираната структура на руския атомен отрасъл. ТВЕЛ обединява производствените и научни активи за изработването на горивото, разделително-сублиматния комплекс, а също така предприятията за производство на газови центрофуги и оборудването за тях. ТВЕЛ е създадена за постигане на оптимална структура на управление на предприятията в първичния стадии на ядрено-горивния цикъл, а също така за повишаване на ефективността на работите и конкурентоспособността на глобалния пазар.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.