• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Международни експерти ще разследват случая в Горни Лом

Международни експерти ще разследват случая в Горни Лом

/КРОСС/Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че ще се търсят чужди експерти за разследването на смъртоносните взривове в завода в Горни Лом. Една от причините е, че българските специалисти са обвързани със собственика Валери Митков, който е преподавател точно в тази област.

Митков е ръководител на катедра във Висшата школа за подготовка на персонал за взривни работи към Минно-геоложкия университет и именно поради това се смята, че има обвързаност с експертите, които разбират от взривове.

Главният прокурор коментира, че от друга страна, тъй като в завод "Миджур" са се утилизирали мини от други държави, добре е да бъдат доведени експерти от държавите, от които са пристигнали тези мини. Без да уточни за кои държави става дума, главният прокурор намекна, че става въпрос за държави, които са членки на НАТО.

Работата по разследването продължава, но все още е рано да се повдигнат обвинения, каза Сотир Цацаров като се аргументира с огромната документация, която в момента се анализира от експертите. Ясно е обаче, че не може да се говори за терористичен акт, саботаж или диверсия. Това, което изглежда е причината за взривотете, при които загинаха тези 15 души е умишлена небрежност.

 

По-рано Цацаров отхвърли версията за умишлен палеж в завода като посочи, че няма данни, насочващи към тази хипотеза. От държавното обвинение са категорични, че нито една от версиите на разследването не води към подобен извод. Работници от завода в Горни Лом също опровергаха твърденията на собственика Валери Митков за външна намеса в предприятието.

Комисар Николай Николов, директор на главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", който бе един от първите държавни служители, пристигнал в епицентъра на трагедията, е убеден, че взривът в завода в Горни Лом е човешка грешка.
"Възможно е избухването на цеха да се дължи на неспазване на технологията за обезвреждане на мините, прекалена самонадеяност, неправилна оценка на ситуацията, небрежност. На мен се падна най-тежката и трудна задача - да съобщя на близките на работниците, че всички са загинали", призна Николай Николов.

Взривът в цеха за утилизация в Горни Лом на 1 октомври отне 15 човешки живота. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.