• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Гняв и безнадеждност в Мизия

Гняв и безнадеждност в Мизия

/КРОСС/Хората в Мизия са обезверени, забравени и оставени да се справят сами. Домовете на над 1 200 души са негодни за живеене, а 2/3 от наводнените близо 700 къщи се нуждаят от основен ремонт. 103 постройки пък са срутени или трябва да бъдат съборени.

„Допреди 25 дни имах къща, децата и внуците ми идваха, а сега нямам нищо. Би трябвало държавата да помогне. Не се знае кой е виновен", коментира пред камерата на Нова тв една от потърпевшите и допълни, че ходят и спят по приятели.

Хората казаха, че нямат застраховки на имуществото си. „Не го правят, защото нямат такава практика. Ще разчитат основно на държавната помощ", коментира кметът на града Виолин Крушовенски. Той добави, че данъчната оценка на къщите е ниска. „Тя е не повече от 4-5 000 лева", допълни той. Според него хората са сърдити, защото им е станало ясно, че данъчната оценка на имота ще е единствената помощ, която ще получат.

Градът е заринат с тонове боклуци, защото нито една фирма не иска да ги извози без заплащане. „В момента работят шест камиона и четири багера, които извозват боклука и мисля, че ще се справят. Полицията и жандармерията охраняват града и засега няма сигнали за влизане на вадали в къщите", каза Крушовенски

„На кога да съм ядосан? На държавата, която я няма от 20 години. Няма да гласувам. Никой не работи за държавата и за решаване на проблемите на хората", беше категоричен един от жителите на Мизия.

Хората бяха категорични, че ще устояват правата си. „Всичко е унищожено и ние не сме виновни за това", споделиха още те.

„Напрежението може да ескалира. Идва и първият учебен ден", предупркметът на града.Първо да ни кажат откъде дойде тази вода, на кого са язовирите и защо се допусна да ни залее тази вълна! Ако не го направят, ще излезем с вили като през 1923-та г. и ще започнем да колим. Ще стане страшно!", заяви възрастен жител на Мизия пред ТВ7. 

Хората от града са решили всеки вторник и петък от 17 ч. да протестират, докато държавата не се намеси и не помогне на пострадалите от зверския потоп, който взе човешка жертва и срина със земята десетки къщи. Заместник-кметът заяви, че законите в страната не работят в полза на хората:

"Не е нормално да се оценяват домовете по данъчни оценки, тъй като в града средните данъчни оценки са между 3 и 6 хил. лв. За една паднала къща, която оставя без дом цели семейства и заличава труда на няколко поколения, да се дава от държавата 2 хил. лв., с които могат да се купят само два прозореца и една врата - не е редно", смята зам.-кметът.

"Този правилник на междуведомствената комисия, приет през април 2010 г. и поправен сега на 22 юли, на изходната врата на старото правителство - поправката сочи, че не може да се изплаща не повече от пазарната цена. Това за мен и хората от нашия град, пострадали от това бедствие, не е правилно", добави още той.

Бунтовете могат да станат и опасни, защото жителите са огорчени от неглижирането на проблемите им и в безизходица. Зимата наближава, а те не могат да влязат обратно в полуразрушените си къщи. Пред домовете им са струпани мебели и уреди, унищожени след потопа. На фона на това помощта от държавата е нищожна и не се знае кога изобщо ще дойде.

Пострадалите от наводнението в Мизия настояват част от партийните субсидии да бъдат насочени към въстановяването на града от щетите от бедствието в началото на август. След като близо месец след трагедията те все още не знаят кога ще успеят да се върнат по домовете си, хората заплашиха с протести срещу отсъствието на държавата и бойкот на изборите.

Общо 100 къщи са разрушени в Мизия и съседното село Крушовица. Една от тях е на възрастните родители на семейство Иванови - постройката на ул. „Любен каравелов" е буквално превърната в кал. Къщата, в която живее младото семейство с трите си деца, има нужда от основен ремонт, защото подовете пропадат, а таваните и стените се напукват.

„Нямаме спестени пари, имаме два заема - само на едни детски и на пенсията на свекърва ми живеем", обясни майката Лидия. Тя и съпругът й са безработни. „Успяхме само да почистим и да изперем. Спасили сме само посуда и една газова бутилка", разказа още жената пред бТВ. 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

В същото време кабинетчето го раздава алтруистично спрямо Ирак http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/prashtame-voenna-i-humanitarna-pomosht-na-irak-6020953

27.08.2014 15:28:16

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.