• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 27°C

Виновните за „синьото“ мляко - в детската градина?

Виновните за „синьото“ мляко - в детската градина?

/КРОСС/ Петима служители от детската градина в Асеновград са разпитани по случая със „синьото мляко". Това съобщи за Дарик радио наблюдаващия случая прокурор от районната прокуратура Илко Сивкин. Образуваното досъдебно производство е за приготвяне на напитки с опасни за здравето вещества. Предвиденото наказание е до 5 години затвор.
Назначена е експертиза на повече от 80 веществени доказателства, сред които са кофичките с мляко и посудата в кухненския блок. Експертите от Научноизследователския институт по криминалистика и криминология (НИКК) в София ще установяват дали има вредни и опасни за здравето вещества, заяви Сивкин. Резултатите се очакват следващата седмица. Данните от назначените изследванията на 12 деца, пили мляко, не показват отклонения в нормалното здравословно им състояние.
Контролна проба от синьото вещество се пази и в Областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните в Пловдив до излизането на официалните резултати, заяви за Дарик нейният директор д-р Иван Шиков. Става дума за 28 литра мляко и складирани 89 опаковки от 500 мл. Инспекторите са разпоредили цялостно почистване и дезинфекция на кухненския блок в детското заведение и това тяхно предписание вече е изпълнено. При проверка на производителя на прясното мляко не са открити нарушения, каза Шиков. Според него проблемът е възникнал в детската градина.

Община Асеновград също извършва проверка в детска градина "Слънце". Засега няма уволнени от детска градина „Слънце". Кметът д-р Емил Караиванов заяви, че са възможни уволнения за ръководството и кухненския персонал.

Доста родители не заведоха тази сутрин децата си на градина. Никой от тях обаче не е потърсил медицинска помощ през нощта и децата са здрави, успокои д-р Моника Троянчева от Регионалната здравна инспекция в Пловдив.

„Синьото" мляко бе сервирано за закуска на 127 деца в детска градина „Слънце" в Асеновград на 11-ти март. От персонала в детската градина са забелязали синьо оцветяване на дъното на казана от миша отрова. Директорката е уведомила всички компетентни институции и на място пристигнаха педиатри, токсиколози, полиция, прокуратура, здравни експерти и инспектори от Агенцията по безопасност на храните.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.