• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Сериалът по Йовков вече е готов

Сериалът по Йовков вече е готов

/КРОСС/ Снимките на новия сериал на БНТ „На границата" вече приключиха, похвалиха се от екипа на продукцията. Преди броени дни бяха завършени най-трудните батални сцени, които показват събития, свързани с Първата световна война. Сценарият на дълго подготвяната историческа по-редица е създаден по военните разкази на Йордан Йовков. Шестте серии свързват историите, описани от големия български писател и хуманист в цикъла „По Места". БНТ продуцира поредицата по повод 100-годишнината от началото на Първата световна война. Сценарист на филма е Димитър Стоянович. а режисьор е Станимир Трифонов. В главната роля в „На границата" дебютира младият актьор Мартин Димитров, а като Йовков ще видим Димо Алексиев. Във филма участват още Борис Луканов, Валентин Танев, Николай Урумов, Илияна Коджабашева, Дарин Ангелов, Росица Обрешкова и други.
„На границата" преплита по увлекателен начин откровенията на Йовков, споделени в писмата му от времето, когато е бил мобилизиран в Беломорска Тракия, със съдбата на едно съвременно 17-годишно момче от дом за изоставени деца. Младежът открива писмата на писателя и така „На границата" приближава два свята, отдалечени един от друг от почти столетие. Четейки, момчето ще научи много неща за смисъла на миналото, приятелството, предателството, доверието, любовта, смъртта и човешкото достойнство.
Екипът на „На границата" снима на различни места в България - от Синеморец до западната ни граница, за да пресъздаде страната такава, каквато е изглеждала в навечерието на Първата световна война. Военните униформи, костюмите и оръжейният арсенал са от фонда в базите на студио „Екран" на БНТ и „Ню Бояна филм".
„Снимахме в продължение на над три месеца - половин зима, една цяла пролет и четвърт лято. Личното предизвикателство за мен беше да покажа как в миналото можем да преоткрием себе си и да извлечем поуки за бъдещето си. И не на последно място - да покажем безсмисления ужас на войната", коментира режисьорът на „На границата" Станимир Трифонов. Той се надява поредицата да привлече интереса най-вече на младите хора и да ги запознае с изключително богатия душевен свят на Йордан Йовков, пише "Новинар".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.