• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Летен грип върлува в страната, пикът му ще е през август

Летен грип върлува в страната, пикът му ще е през август

/КРОСС/ "Коктейл от неколкостотин разновидности на ентеровируси върлува в момента в страната, предупреждават медиците. До дни се очаква летният грип да започне да ни разболява сериозно, а пикът му ще е през август", съобщи за „Преса" националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова.

Симптомите му са същите като при зимния - висока температура, треска, отпадналост, болки в мускулите. Характерно за летния грип е, че е причинен от ентеровируси, които живеят в лигавицата на червата. Това е и причина за диарията и повръщането. Друга характерна особеност е появата на обрив заради производството на специфични антитела. Пъпките се появяват след 3-тия ден и покриват цялото тяло.

Лечението продължава около седмица, като включва пълен глад за възстановяване на червата. Пият се и специални рехидратиращи разтвори, както и хапчета за облекчаване на симптомите. Антибиотиците не помагат, затова не се самолекувайте, категорични са докторите. Най-опасен е грипът за бебета, които се обезводняват за часове. Другата рискова група са хората над 75 години, които имат и хронични заболявания.

До фатални последици обаче рядко се стига, но все пак са възможни миокардити, перикардити и менингоенцефалтити. Вирус мъчи в момента всеки 50 на 10 000 души в цялата страна, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести. Само за седмица болните са се увеличи с 10%, а в сравнение с миналия месец са двойно повече. През август епидемиолозите очакват заболеваемостта да скочи до 150 на 10 000 души.

Най-много са заразените в Русе - 88 на 10 000 население, в София-област, Хасково, Шумен, Ямбол, Сливен и Силистра, а най-малко - в Търговище, Кърджали и Перник. Ентеровирусите обаче тръгват от морските курорти, където на много малко място са струпани огромен брой хора, обясни проф. Кожухарова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.