• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Откриха скелет в Амфиполис

Откриха скелет в Амфиполис

/КРОСС/Археолозите откриха почти непокътнат скелет в древната гробница Амфиполис. Генетичен материал ще бъде изпратен за изследвания. Според ръководителя на разкопките г-жа Перистери, след месеци разкопки и работа на хълма Каста в древния град Амфиполис, доведоха до резултат- откриване на погребение. Днес на брифинг бе обявено, че скелетът е намерен в третата камера на гробницата и е запазен непокътнат, както и че генетичният материал ще бъде транспортиран до лабораторията за да се определи възрастта и пола на починалия, съобщи "Български новини".

На дълбочина от 1,6 метра, под пода на третата камера на гробницата е открит гроб, изработен от варовик. Външните размери на гробницата са 3,25 метра дължина и ширина от 1,56 метра, височина от 1 метър. Въпреки това, откритите подпори на гроба, позволяват да се предположи, че височината достига най-малко 1,80 м. Намерени са метални и медни гвоздеи, както и стъклени и костни декоративни елементи от ковчега. Общата височина на третата камера на гробницата, от върха на купола, до дъното на гроба е 8,90 метра.

Припомняме, че за изграждането на гробницата се използва такова количество мрамор, каквото не е било използвано за никоя друга гробница в Македония. Тук се наблюдава изключително прецизно строителство и вероятно починалият е знакова фигура, което може да бъде единственото обяснение за изграждането на този уникален погребален комплекс. На 22 ноември министърът на културата и спорта г-н Тасулас, ще даде интервю в Музея на Амфиполис, а на 29 ноември, в събота, от 11.00ч. ще бъдат представени резултатите от разкопките в гробницата.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.