• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Започва най-големият Фестивал на гроздето в Кипър

Започва най-големият Фестивал на гроздето в Кипър

/КРОСС/ Възможност да хапнете най-доброто кипърско грозде, да си подсладите с прочутото палузе, да посетите интересни исторически и природни забележителности, да се забавлявате с много музика, танци и игри за децата - всичко това предлага най-големият Фестивал на гроздето в Кипър, който започва днес / 14 септември / и ще продължи почти два месеца, до 9 ноември.

Празниците на гроздето и типичните местни продукти от него се провеждат в четири от живописните села в най-известния лозаро-винарски район на острова, по южните склонове на планината Тродос. Според статистиката, всеки четвърти, живеещ в селата в този регион, се занимава с лозарство и винарство като основно занятие или като вторичен източник на доходи.

Домакини на Фестивала на гроздето са селата Васа Киланиу / Васа Kilaniou. / - На 14 септември от 16.00 ч, Лофу -. На 21 септември от 15.00 ч, Арсос -. На 28 септември от 16.00 ч, Килани - на 5 октомври от 15.00 ч. и на 9 ноември от 12.00 ч.

Фестивалът във Васа Киланиу днес се провежда в Музея на зивания. Ще има демонстрация на традиционни професии, изкуства и занаяти. На място ще се прави традиционният десерт палузе, който гостите на празненството могат да дегустират безплатно. Базар с местни традиционни продукти ще посрещне посетителите. Създаден е специален детски кът, като най-голямата атракция за тях ще е возенете на магарета. Организаторите предлагат и туристически турове с екскурзовод из селото, неговия музей и историческите забележителности в околността. Всичко това е съпроводено с много музика, танци и забавления.

Празникът в Лофу следващата неделя, 21 септември, кани на гроздобер, приготвяне и дегустация на палузе, на представяния на местните занаяти и изкуства. Музикална и танцова програма са подготвили фолклорни групи от Лимасол. Децата ще могат да поиграят на специална своя територия. Гостите ще имат възможност да посетят известната църква на Света Богородица в района, мелницата за маслини, както и да се поразходят по малките пътеки в живописните околности на Лофу.

Арсос, който ще е в празнично настроение на 28 септември, е избрал за тема на своя фестивал насърчаването на традиционните кулинарни продукти. Те ще се предлагат на площада в селото, като известното палузе отново ще е център на демонстрациите и дегустациите. Подготвена е богата фолклорна програма с музика и танцов спектакъл от група "Дионис". Интересни за гостите на празника ще са и екскурзиите до византийската църква на Свети Филип, Музея на народното творчество, местни традиционни къщи и други забележителности.

Село Килани кани гости на Фестивала на гроздето в две недели - на 5 октомври и на 9 ноември, когато близо двумесечният фестивал ще бъде закрит. На площада в селото ще бъдат изнесени театрални представления, музикална и танцова програма. Изложба на селскостопански продукти, на изделия на традиционните занаяти и изкуства ще запознаят гостите с местния поминък. Музеите, църквите и винарните в селото и околността ще бъдат отворени през цялото време на празника. Над всичко обаче ще е гроздето и палузе с много демонстрации и безплатни дегустации. В последния ден от фестивала, на 9 ноември, ще има дегустация на първото вино за 2014 г., пише "Български новини".

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.