• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 29°C

Стив Ханке: Молбата за помощ от МВФ и ЕС е грешка

Стив Ханке: Молбата за помощ от МВФ и ЕС е грешка

/КРОСС/ КТБ може и да има достатъчно средства, за да плати на вложителите до 100 хил. евро, а БНБ сама да си оправя кашата, която забърка, коментира американският финансист професор Стив Ханке в интервю за предаването „Неделя 150" на БНР. 

Ханке бе съветник на президента Петър Стоянов и е работил за въвеждането на Валутния борд у нас.

Ханке уточни, че не е запознат с одитите на КТБ, но според него обявяването на фалит е добра мярка.

„По принцип смятам, че обявяването на фалит е подходяща мярка в случая с тази банка. Това означава, че ще го отнесат собствениците на банката и онези, които са взели пари на заем от нея. Надявам се да има достатъчно останали активи, за да се плати на хората, които имат влогове в банката - поне на онези с влогове до 100 хил. евро. Повтарям, че не съм видял доклада на одиторите, но мнението ми клони към това да се обяви ликвидация. Така ще платят собствениците и длъжниците, а с наличните активи ще се издължите на вложителите. Но не мисля, че има системен проблем. На банката трябва да се позволи да фалира", коментира Стив Ханке.

„Преди около година, по-скоро миналото лято, отново прегледах внимателно законите за банковата регулация в България. Тези закони са много добри - почти най-строгите в Европа, но в два отделни случая, предупредих управителя на БНБ Иван Искров, че Ахилесовата пета на тези банкови правила може да се окаже банковият надзор и прилагането на регулацията. Причината за моето предупреждение бяха слухове, които достигнаха до мен, че има съмнителни практики някои от банките, притежавани от българи. Тогава ме увериха, че законите се прилагат много стриктно", разказаХанке.

Той уточни, че благодарение на валутния борд през последните години БНБ си извоювала огромна репутация - до момента, в който това лято се случи епизодът с Корпоративна търговска банка.

Дотогава БНБ беше единствената институция с висок процент обществено доверие.

„Това става в Емисионното управление на банката, което е съвсем различен отдел от управление „Банков надзор". Това са две отделни, независими структури в БНБ, които нямат нищо общо помежду си. За съжаление, сега репутацията на институцията е накърнена. Думите ми се потвърждават от самата централна банка, защото тя поиска помощ от МВФ и ЕС. Това е голяма грешка. БНБ трябва сама да оправи кашата, която забърка, сама да възстанови репутацията си, а не да търси външна помощ", категоричен е Ханке.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Господин Ханке , Боце , Боце поиска МВФ.

17.08.2014 17:29:04

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.