• 29 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8270
  •  GBP / BGN 2.3108
  •  CHF / BGN 2.0301
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Отново пожар в Хасковска област (обновена)

Отново пожар в Хасковска област (обновена)

/КРОСС/ Пожар е избухнал край тополовградските села Присадец, Филипово, Варник и Маточина. На място са 5 противопожарни екипа. Предполага се, че огънят е тръгнал от пасище. Горят сухи треви и храсти. Миналата седмица в същия район имаше голям пожар, който унищожи 10 000 декара площи. Бяха открити и виновните за подпалването - земеделски стопани, които почиствали нерегламентирано пасища със селскостопанска техника.

Окръжната прокуратура в Благоевград започна разследване на причините за големия пожар в Кресненското дефиле. Огънят там вече е обхванал около 10 000 декара смесена гора. Високите температури и вятърът пречат пожарът да бъде локализиран. В района над село Сенокос, в посока Природен парк "Пирин", се е разпалило старо огнище на големия пожар, който от понеделник бушува в дефилето. Очаква се в гасенето отново да се включат двата хеликоптера. Работи се и на южния сектор под село Стара Кресна и в дерето под село Остава. В битката с огъня участват над 150 пожарникари, горски служители, жандармерия и доброволци. Високите температури обаче създават проблем в опитите да се пресече огъня и той да бъде овладян напълно. Опасно задимяване в района на населените места няма, по данни на полицията. Бедственото положение в селата Остова и Сенокос остава в сила.

По-рано директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов увери, че е предотвратено разрастването на пожара от Кресненското дефиле към природния парк "Пирин"
Овладяна е ситуацията в село Стара Кресна, където по-рано днес огънят беше навлязъл между къщите. Няма пострадали хора. Собствениците на имоти в селата Остава и Сенокос могат да се върнат по домовете си, но бедственото положение там остава в сила. Огнеборци, горски служители, военни и доброволци участват в потушаването на огъня в най-критичния участък, съобщи главен комисар Николов:

Това е така нареченият южен участък, в който работят повече от 150 човека, най-вече военни под ръководството на горски служители и пожарникари. Огромните усилия, които вложихме днес през деня, бяха да не отиде пожарът в Пирин към парка. В момента не е отишъл!

Пътуващите за Гърция през Кресненското дефиле да бъдат особено внимателни. Електрозахранването в района е спряно. Няма ток и в големия тунел по пътя Е-79, а трафикът е засилен, предупреди министърът на вътрешните работи Валентин Радев:

Тунелът остава неосветен заради тези два 110 и 140-киловолтови далекопроводи, които са прекъснати. Тунелът е тъмен. Там всички трябва да карат с повишено внимание

Министър Радев съобщи, че прокуратурата вече извършва втора проверка в района за установяване на виновниците за големия пожар.

Пожарът в община Струмяни, близо до границата с Македония е потушен. Причината е човешка небрежност. По неофициална информация, пастир е бил със стадото си в района, където е хвърлил пиратка.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.