• 26 Дек 2024 |
  •  USD / BGN 1.8819
  •  GBP / BGN 2.3566
  •  CHF / BGN 2.0949
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

Българка изпече най-вкусния хляб в Белгия

Българка изпече най-вкусния хляб в Белгия

/КРОСС/ Българката Марияна Беличовска спечели национален конкурс за хляб, обявен от голяма верига хлебарници в Белгия, съобщава Dnes.bg.

Творението на българката ще бъде пуснато в продажба днес във всичките 200 магазина на веригата Le Pain Quotidien по случай 25-годишнината от създаването й.

Първоначално наречен на Неврокоп, на родния й Гоце Делчев, хлябът се качва на рафтовете като „Хлябът на Марияна". Както победителката обясни - за благозвучие.

Самунът на българката е определен за най-креативен био хляб. Той е замесен с мая и червено вино и в него са добавени пармезан, зехтин, орехи, бадеми, чесън, мащерка и розмарин.

Състезанието, което тече от началото на лятото премина на два етапа в Брюксел и в Намюр. В първия 50 участници предложили своите творения на 6-членно жури, съставено от четирима майстори на хляб и двама кулинарни журналисти. Основно условие към тях било да използват само биосъставки и да предложат собствена рецепта.

Повечето претенденти искали да впечатлят журито с хляб с мая, но с най-невероятни добавки, като чубрица, тиквички, орехи, бадеми, канела, картофи, портокали, моркови, ягоди, кориандър, мускус, семена и т.н.

До финала достигнали две участнички - Марияна Беличовска и Мод Ервар. Те трябвало да покажат уменията си в собствените си кухни, като журито внимавало да слагат само био продукти.

Хлябът на Марияна" бил предпочетен заради оригиналността, автентичността си, както и за уменията на българката да меси. В съобщението за резултатите от надпреварата се казва, че българката е страстен пекар и е създала рецептата за домашни нужди.

Добавянето на вино в хляба е стара традиция, която днес е забравена", е цитирана да казва победителката.

Тя била поощрена да се яви на конкурса от свои приятелки българки, които също живеят в Брюксел. Наградата на Беличовска е пътуване за двама до Ню Йорк, където освен всичко друго, тя ще може да се запознае и с уменията на хлебарите в тамошните магазини на Le Pain Quotidien в търсене на съвършения вкус.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.