• 29 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

проф. Проданов откри международен форум, посветен на системите за противодействие на трафика на хора

проф. Проданов откри международен форум, посветен на системите за противодействие на трафика на хора

/КРОСС/ „Трафикът на хора е сериозно нарушение на човешките права и тежко престъпление срещу личността. Именно за това европейският дневен ред изисква целенасочени мерки по линия на неговото противодействие и обща  работа, за да осигурим сигурността на нашите народи“.  Това зави днес заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов при откриването на международния форум  „Западните Балкани и Европейският съюз: Системи за противодействие на трафика на хора в Югоизточна Европа в контекста на присъединителния процес“.

Събитието, което е част от официалната програма на Българското председателство на Съвета на ЕС, се организира от Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), чийто заместник-председател е проф. Проданов.

По време на конференцията заместник-министърът акцентира, че противодействието на организираната престъпност и в частност противодействието на престъплението трафик на хора е основен критерий, заложен в новоприетата Стратегия за надеждна перспектива за разширяване и засилен ангажимент на ЕС към държавите от Западните Балкани. За да спазят критериите за членство в ЕС, страните от Западните Балкани трябва да изпълнят всеобхватни реформи и да подновят усилията си в редица ключови области.  Проф. Проданов припомни още, че през миналата година страната ни е удвоила своя капацитет за предоставяне на специализирана подкрепа на жертви на трафик. „България се ангажира и прилага подход, базиран на спазването на правата на човека.

Съществуването на Националната комисия, определена от специализиран закон, както и приемането на Национална стратегия за борба с трафика на хора през 2017 г., гарантират, че противодействието на престъплението остава приоритет за държавата“, изтъкна заместник-министър Проданов.

В двудневната конференция, която се реализира в партньорство с Международния център за развитие на миграционните политики във Виена и Фондация „Ханс Зайдел“ България, участват представители на Службата на Анти-трафик координатора на ЕС, Мрежата на Анти-трафик координаторите на Югоизточна Европа, Секретариатът на Съвета на Европа по изпълнение на Конвенцията за борба с трафика на хора, българските институции, дипломатическия корпус, партньорски, международни организации и представители на неправителствения сектор.

По рано днес заместник-министър проф. Проданов проведе работна среща в Министерството на правосъдието с анти-трафик координатора на Европейския съюз д-р Мирия Василиаду, която отговаря за подобряване на координацията и съгласуването между институциите на ЕС и разработва политики за борба с трафика на хора.

Сред темите, които обсъдиха на работната среща проф. Проданов и д-р Василиаду, бяха повишената ангажираност на държавата към подпомагането и реинтеграцията на жертвите на трафик и по-конкретно дейността на Национална комисия за борба с трафика на хора като основен координиращ орган.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.