• 13 Март 2025 |
  •  USD / BGN 1.7967
  •  GBP / BGN 2.3262
  •  CHF / BGN 2.0333
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

Да се намали ДДС на полезните храни, вместо да се увеличава този на вредните

Да се намали ДДС на полезните храни, вместо да се увеличава този на вредните

/КРОСС/Да се намали ДДС на полезните храни, вместо да се увеличава този на вредните, предлагат повече от половината (55.9 %) читатели на КРОСС, участвали в анкетата "Трябва ли да се наложи данък "вредни храни"?"

Според 16.9 % от тях не трябва да се налага допълнителен данък, защото няма да се отрази върху консумацията на вредните храни, а 15.9 на сто подкрепят идеята на д-р Москов, за да може да се ограничи производството на вредни храни.

Други 7.2 % са съгласни с данък "вредни храни", защото, според тях, така ще се ограничи консумацията им.

Според 2.8 % това облагане ще повлияе отрицателно на бизнеса, затова те не го подкрепят.

Обществената дискусия по въпроса продължава.

Данък „вредни храни" за сладоледа, бульоните, шоколада, кетчупа, майонезата и маргарина като част от програма за борба с вредните храни, предложи кабинетът през октомври.

Приоритет на нашето правителство е здравето на подрастващите, обяви спортният министър Красен Кралев.

Министърът на здравеопазването Петър Москов обясни, че целта на програмата е да създаде навици за здравословно хранене и посочи, че България е на второ място в Европа след Холандия по прием на енергийни напитки сред деца, недоволен е още здравният министър, 25% от българите консумират дневно между 400 до 700 милилитра газирани напитки, както и че българските деца са на пето място по затлъстяване.

Здравният министър си пожела да има нула приход от този данък, защото това означавало, че хората се хранят с по-здравословни храни.

Данък „вредни храни" ще е спрямо процента вредни елементи в съдържанието на отделния продукт.
С този налог ще се облагат майонезата и други готови сосове със съдържание на сол повече от 1,3 г/100 г продукт. Под обхвата на новия данък попадат и шоколадът и шоколадовите бонбони със съдържание на общи захари от 40г/100 г продукт.

Обхванати ще бъдат и имитиращи млякото продукти със съдържание на частично хидрогенирано растително масло повече от 0,5г /100 г продукт.

Сладоледът и други бонбони без шоколад с повече съдържание на общи захари над 25 г/100 г продукт също влизат в обхвата на налога. При намаляване на количеството вредни вещества в продукта или при замяната им с по-полезни, продуктът няма да се облага с данък.

Процентът, с който ще се облагат вредните храни е различен: 15% за вреден снакс, 15% за енергийни напитки, 58% за вредния маргарин, 7% за сладоледа, 3% за шоколадовите изделия и т.н.

В данък „вредна храна" не влизат сокове от плодове и нектари от плодове, както и всички други продукти, съдържащи плодове 40% или повече от тегловното си съдържание, кафе, чай, продукти със съдържание на какао 40% или повече от тегловното си съдържание, екстра качество желе и екстра качество конфитюр, пчелен мед, хляб, месо и месни продукти, мляко, сирене, кашкавал, масло.

Спред проф. Генчо Начев, националния консултант по кардиология, кардиохирургия и директор на болница "Света Екатерина", данъкът е политика за профилактика основно на сърдечно-съдовите заболявания. Но дали ще станем по-здрави, ще разберем след 10 години, посочи той.

В ефира на БНТ днес проф. Начев посочи какво вреди най-много на здравето на сърцето ни, като на първо място постави солта, на второ - захарта в големи количества, която спомага за развитието на диабет. Не бива да се прекалява с количеството на подправките. Алкохолът и цигарите също влияят негативно, отбеляза той и допълни, че те не са храни, разбира се, но не можем да ги пропуснем. Би следвало да се помисли за облекчение на ДДС за храни, които се смята, че е добре да се употребяват с оглед тяхното влияние върху здравето. Според националния консултант съпротивата е естествена, тъй като въвеждането на такъв данък засяга някои икономически и финансови интереси. Освен това винаги в едно общество има инерционна сила и след като то е свикнало консервативно да върви по някакъв път и когато се предлага нещо революционно, нормално е то да буди недоверие. Проф. Начев подчерта, че промените са опит да се върви в правилната посока. "Необходима е пропаганда за правилния начин на хранене, правилния начин на живот, да не забравяме - движение, активност, спорт, всички възможни средства, които намаляват стреса, философия, религия и т.н." По време на разговора в студиото проф. Начев беше помолен да коментира случая със смъртта на млада жена, починала след преглед в две столични болници. Аутопсията показва, че пациентката е умряла, вследствие дисекация на аортата. Проф. Начев обясни, че при това заболяване стената на аортатата се разслоява, кръвта прониква в слоевете на тази стена, тя се разширява и рискът да се спука, от което следва неминуема смърт, е много висок. Като имаме предвид статистическите данни, не може да се каже, че това заболяване е нелечимо. В по-млада възраст причина за възникването му е заболяване на съединителната тъкан, която става непълноценна. Единственият начин на лечение при тези пациенти е хирургичната намеса и то направена своевременно. Той беше категоричен, че ако диагнозата на пациентката беше поставена навреме, тя щеше да бъде спасена.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2025 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.