- 28 Ноем 2024 |
- USD / BGN 1.8572
- GBP / BGN 2.3451
- CHF / BGN 2.1010
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето: София 0°C
Разрешените Е-та в храните увреждат ДНК-то ни
12 Септември 2014 | 09:31
/КРОСС/Повечето от разрешените Е-та в храните увреждат ДНК-то ни.
Това твърди доц. Георги Милошев, ръководител Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология на БАН и преподавател в Биологическия факултет на СУ.
По думите на експертът това не означава, че ще се разболеем от рак, но в молекулярната биология се знае, че всяко увреждане на ДНК-то е опасно. Въпреки че клетката има възможност за поправки на тези увреждания, то е опасно.
Е-тата са много. В някои храни те са дори 1000 пъти повече от разрешените стойност. Опасните Е-та се съдържат в консервираните храни, тортите, цветните бонбони и други храни, посочи експертът в интервю за Нова тв.
Въпреки тезата си за вредата доц. Милошев подчерта, че изследването му не трябва да всява паника в потребителите, защото не е изследвано времето, в което трябва да се натрупа съответната концентрация, за да се постигне негативен ефект.