• 05 Юли 2024 |
  •  USD / BGN 1.8110
  •  GBP / BGN 2.3101
  •  CHF / BGN 2.0128
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Двойният стандарт при храните не само обира, но и убива

Двойният стандарт при храните не само обира, но и убива

/КРОСС/ Част от храните, които ядем в България са с по-ниско качество и по-високи цени в сравнение с тези в Западна Европа. Подозрението, с което живеем години наред, беше доказано от българското Министерство на земеделието, което направи проверка за двоен стандарт като сравни храните у нас с тези в Германия, Чехия, Италия, Австрия.

Проверката беше направена сред 53 основни продукта в 5 големи търговски вериги. При 20% от изследваните храни има разлика в етикетите, а при 42% - цената е по-висока в България.

В рамките на пазарна икономика държавата не може да направи много по отношение на цената, призна в студиото на „Тази неделя” председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов. Той отбеляза, че обяснението може да е както в желанието на търговец и вносител да постигнат по-голяма печалба на гърба на потребителя, така и в наличието на по-популярни и евтини български аналози, промоции и други различия в пазарите.

Регулация няма и за това, че 1 от 5 закупени продукта има едни съставки на Запад и други – у нас. Това обаче ще се промени и ЕС ще наложи на търговците при разминавания в етикета да не използват една и съща търговска марка. „Създават се предпоставки потребителят в държава като нашата да бъде заблуден, че купувайки един реномиран продукт, той ще притежава същото качество като в държава по на Запад от нас”, коментира Маргаритов.

„Не е виновен този, който е изял баницата, а този, който я е дал – храните се различават, защото законите се различават”, посочи кардиологът д-р Сотир Марчев. Той даде пример с трансмазнините, които у нас са разрешени, в Австрия и Дания са ограничени до 2% от всички мазнини, а в САЩ вече даже продажбата на храна с тях е федерално престъпление.

„Ходете в магазина с очила за четене и четете. Ако има в един продукт трансмазнини, най-добре не го купувайте. Обикновено на етикета са „частично хидрогенирани мазнини”, посочи медикът. По думите му именно тя, заедно с обездвижването и добавената захар (или, още по-лошо, глюкозо-фруктозен сироп) в напитките са основните неща, които ни убиват.

Подсладените напитки са по-вредни от захарта в сладкиша, защото захарите веднага се усвояват от организма и в крайна сметка не засищат, а разяждат.

Д-р Марчев призова потребителите да осъществяват регулация на търговците с портфейлите си – даже и да се продава нещо вредно, което все не е спряно от разпоредбите, ако то не се купува, рано или късно ще изчезне от пазара.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

И как ще се реши проблемът? Той е много по-широк от това: гадните западноевропейци ни мислят лошото. Този факт е известен от години, да не кажем десетилетия. Преди пробите пратени в западни лаборатории бяха отхвърляни от българските власти. Сега нямат избор, т.к. от други страни се обадиха. А какво става с качеството на българските стоки? Те също не са евтини, но качеството им е доста съмнително. Как ще ни гарантират качеството тук? Как ще гарантират качество на храните внасяни от Турция, Македония и други страни извън ЕС?

29.04.2018 12:29:41

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.