• 09 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7625
  •  GBP / BGN 2.3196
  •  CHF / BGN 2.0829
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Националната художествена академия отбелязва 120 години от основаването си

Националната художествена академия отбелязва 120 години от основаването си

/КРОСС/ Националната художествена академия, най-старото и престижно висше художествено училище в България, отбелязва 120 години от своето основаване. Тя е открита като Държавно рисувално училище през 1896 г. с Указ на княз Фердинанд и благодарение на активната подкрепа на видни художници и общественици като Константин Величков, Иван Шишманов, Иван Мърквичка, Антон Митов и др. Непосредствено след появата си, Академията не само регламентира професионалното положение на българския художник, но и започва да играе важна роля в културната действителност. От края на ХІХ и през целия ХХ век тенденциите в образованието се променят, следвайки трайно развитието на художествените процеси в страната. През 1909 г. Държавното рисувално училище е превърнато в Художествено индустриално училище, а през 1921 г. е преименувано на Държавна художествена академия. Като студенти, а по-късно като преподаватели, през нейните ателиета преминават най-значимите представители на новото и съвременното българско изкуство, чиито постижения определят мащаба на българската художествена култура.

Днес в Националната художествена академия се подготвят студенти в 18 различни специалности от сферата на изящните и приложните изкуства, изкуствознанието, реставрацията и дизайна. Днес, повече от всякога, основните академични цели са свързани с повишаване качеството на обучението и съвместяването на постигнатото с иновативните методи на образование - процес, характерен за почти всички етапи от академичното съществуване. Благодарение на творческата активност на галерия „Академия" и Музейната сбирка, международната и издателската дейност, художествените и образователни изяви на всяка една специалност, Националната художествена академия се откроява като лидер в професионалното направление и има водеща роля за формирането на културната политика в страната.


Програма на събитията по случай годишнината

22 ноември (вторник) 2016
• Валидиране и пускане в употреба издания на теми: „120 години Национална художествена академия " - една пощенска марка и специален пощенски печат и „100 години от рождението на проф. Васил Йончев" - една пощенска марка и специален пощенски печат. Художници: проф. Тодор Варджиев и Александра Гогова
(10:30 часа, Музей на съобщенията, гр. София, ул. „Гурко" № 6 - БТК)

• Тържествена церемония
(16:00 часа, Българска академия на науките, ул. „15-ти ноември" 1)

• Откриване на изложбата „120 години НХА. Ректорите."
(18:30 часа, галерия „Академия", ул. „Шипка" 1)

12 декември (четвъртък) 2016
• Представяне на изданието „120 години Национална художествена академия"
(17:00 часа, галерия „Академия", ул. „Шипка" 1)

15 декември (четвъртък) 2016
• Научна конференция „120 години Национална художествена академия"
(10:00 часа ателие 7, НХА, ул. „Шипка" 1)

Февруари 2017 г.
• Откриване на изложбата „120 години НХА. Преподавателите"
(18:00 часа, Софийска градска художествена галерия")

Събития в програмата на честванията на 120-ата годишнина на Националната художествена академия се финансират от Столична програма „Култура" на Столична община за 2016 г. и по програмата за научна и художествено-творческа дейност на НХА за 2016 г.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.