• 21 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7516
  •  GBP / BGN 2.3309
  •  CHF / BGN 2.0618
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Йордания и „Росатом” договориха изграждането на АЕЦ в провинция Зарка

Йордания и „Росатом” договориха изграждането на АЕЦ в провинция Зарка

/КРОСС/ „Росатом" сключи споразумение с Йордания за изграждането на атомна централа в провинция Зарка. Документът е подписан във Виена, където се провежда LVIII Генерална конференция на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Подписите си под документа са сложили Джумарт Алиев, генерален директор на „Русатом Оверсиз", и председателят на комисията по ядрена енергетика на Йордания Халед Тукан, съобщава пресцентърът на „Росатом".

По-рано стана известно, че такова споразумение е подписано и с ЮАР.

Съоръжението в Йордания се планира да бъде с два блока с обща инсталирана мощност 2000 мВт. До две години се очаква подписаното споразумение да се превърне в договор за оборудване на атомната централа.

„Споразумението предвижда разработване на схема за водоохлаждане, технико-икономическа обосновка, оценка на площадка, разработване на оценка за въздействието върху околната среда. Тези дейности трябва да приключат в срок между 24 и 30 месеца, като за пълното им изпълнение заплаща правителството на Йордания. „Росатом Оверсиз" може да вземе участие и в други изследвания, но цитираните четири дейности може да бъдат извършени само от руски специалисти, тъй като са пряко свързани с технологията", коментира д-р Халед Тукан, цитиран от пресцентъра си.

Генералният директор на „Росатом" коментира, че компанията няма претенции да държи контролния пакет в проекта и е готова да бъде инвеститор само в инженеринговата част.

„Йорданското правителство взе правилно и съвременно решение за финансирането на централата, като я оставя открита за инвеститори, включително и чуждестранни. Ние също сме готови да участваме като инвеститор, не само като инженерингова компания. Не претендираме за контролния пакет акции, тъй като това е йорданска централа и трябва да се контролира от Йордания", добави Сергей Кириенко.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.