• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

Илияна Йотова: Младите българи в чужбина са капацитетът, който можем да използваме

/КРОСС/ Първата си среща проведе Общественият съвет за българите в чужбина към вицепрезидента Илияна Йотова. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. „Целта ни е да работим и да правим политика с нашите сънародници за България", отбеляза вицепрезидентът. В Съвета участват представители на изпълнителната власт, водещи учени, политолози, университетски преподаватели, журналисти и общественици.

Разисквана бе голяма група проблеми пред сънародниците ни - от представителството на нашите общности зад граница, изучаването на български език и българските учебни програми, до проблемите с българското гражданство. Амбицията е с общите усилия на институциите да бъде създаден регистър на българските организации в чужбина.

Един от изводите на Обществения съвет е спешната необходимост от промяна в законодателството, отнасящо се до българите зад граница. Споделена бе тревогата от закриването на лекторати по български език във водещи европейски университети, за които се оказва, че дори няма задължителна нормативна база.
На срещата бе обсъден и въпросът за реализацията на студентите, които завършват висши учебни заведения със средства, отпуснати от държавата ни. „Ние не знаем къде са тези млади хора, по никакъв начин нямаме отношение към тях, а те са капацитет, който държавата може да използва", изтъкна Илияна Йотова.

Общественият съвет ще заседава в пълния си състав веднъж месечно и ще поставя публично въпроси, касаещи българските общности. Ще продължи работа по стратегията от 2014 г., която няма развитие от приемането си досега.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

За да върнете българите от чужбина трябва да правите политика в България. Докато тук има мизерия и дори за хората с капацитет е трудно, то няма да реално масово завръщане.

19.12.2017 23:01:46

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.