• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

КНСБ поиска дългосрочна стратегия за индустриална политика

КНСБ поиска дългосрочна стратегия за индустриална политика

София /КРОСС/ Държавата трябва да разработи дългосрочна стратегия за индустриална политика и тя трябва да бъде съгласувана със социалните партньори, посочиха от КНСБ. Профсъюзът организира форум по темата, на който бяха обсъдени индустриалните сектори и мерките, които държавата трябва да предприеме.
Възстановяването на индустрията е основен фактор за икономически растеж и разкриване на нови работни места. Статистически страната ни вече е изпълнила една от европейските цели за възстановяване на индустрията - 20-процентен дял на промишлеността в Брутния вътрешен продукт, като към момента той е 24%. България обаче трябва да постига още по-висок дял, смятат синдикатите. В подкрепа на това президентът на КНСБ Пламен Димитров цитира новоизбраният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който заяви, че до 2020-а година ролята на индустрията в ЕС трябва да нарасне.
Приоритетните сектори, които могат да се развиват, са електроника и електротехника, IT технологии, металургия, машиностроене, химическа промишленост, транспортна инфраструктура и селско стопанство. Подкрепата от страна на държавата не е задължително да бъде финансова, смята Пламен Димитров, тя може да бъде и под формата на облекчени административни процедури.
Между синдикатите обаче има спор доколко и къде е ролята държавата в този процес.
Според президента на КТ"Подкрепа" Константин Тренчев именно политиците, от които се търси стабилност и подкрепа, са съсипали индустрията. Той смята, че страната ни трябва да се спре да се хвали с ниските си данъци и заплати, за да привлича инвеститори.
Анализът на синдикатите сочи, че липсват технически кадри - близо три пъти по-малко от потребностите на индустрията, както и мерки за ограничаване на сивата икономика.
Според синдикатите най-важното за осъществяването на реиндустриализацията е политическата стабилност, съобщи БНР.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.