• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 29°C

Доц. Лозанов: Текстът за говоренето срещу банките трябва да се прецизира

Доц. Лозанов: Текстът за говоренето срещу банките трябва да се прецизира

/КРОСС/След банковата криза от Българската народна банка поискаха включването на нов текст в Наказателния кодекс, който предвижда затвор от две до пет години за разпространението на заблуждаваща или невярна информация за банки или финансови институции, които могат да доведат до паника сред населението.

Срещу формулировката на текста вече реагираха правозащитници и журналисти. Те предупреждават, че в опита да се наложи тежко наказание за разпространяване на информация за банките може да се окаже, че единствената жертва е свободното слово.

Съдии, пък дадоха своята гледна точка как може да се прецизира текста така, че журналистите да се чувстват свободни да анализират и коментират случващото се в банковата система

При разглеждането в комисия на предложената промяна в Наказателния кодекс депутатите от БСП гласуваха с „въздържал се", докато от ДПС и ГЕРБ бяха готови да предложат в парламента един доста рестриктивен текст.

От СЕМ призоваха преди дни тестът на предлаганата законодателна промяна да се прецизира.

Ние искаме текстът да се отнася само до онези, от които тръгва невярната информация, а не просто анонимното разпространение да бъде обект на санкция. Тогава това е само база за автоцензура, коментира пред БНР председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов. Според него е грешна надежда, че ако се затвори възможността медиите да говорят по една тема и се остави тя да се върти като слух от уста на уста, е по-малко опасно за банките.

Мълчанието на институциите е опасно в такава ситуация. Но трябва да се внимава да не влизат случайни гласове или тролове, които имат за цел чрез медиите да постигнат друг ефект. Институциите не бива да казват "медиите са виновни", а да посочат конкретния виновник за проблемите с банкит, смята доц. Лозанов.

Той коментира и случващото се в ТВ7. На сайта на телевизията снощи беше публикувано следното съобщение: В офисите на TV7 нахлуха дузина татуирани охранители заедно с назначен временен синдик. Това действие е продължение на рейдърската кампания от страна на "Ноу фрейм медия България" ЕАД, която от броени дни е собственост на Николай Бареков и неговото искане за обявяване на ТV7 и BBT в несъстоятелност.

Според председателя на СЕМ ако някой има претенции трябва да ги търси по законов път, а не не физически да се разправя. Физическата битка с медия ми напомня времето, когато „Атака" бяха нахлули в редакциите на вестници.

Според Иван Бондоков от Move.bg това, което се случва в ТВ 7 не е хубаво. Каквато й да е телевизията, аз все още вярвам, че хората, които работят там са професионалисти.

За законодателната инициатива да се криминализира разпространяването на невярна информация за банките той коментира, че това не е нормално, тъй като съществува изконното гражданско право за свободно изразяване. Според Бондоков подобна инициатива не кореспондира с Конституцията.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Радо

"Съдии, пък дадоха своята гледна точка как може да се прецизира текста така, че журналистите да се чувстват свободни да анализират и коментират случващото се в банковата система" Дефакто, журналистите да получат право директно да насаждат страх в хората по време на банкова криза. Много интересно...

04.07.2014 12:59:59

Анонимен21

Затънала е в борчове медията!

04.07.2014 11:01:45

Анонимен21

Затънала е в борчове медията!

04.07.2014 11:01:43

Анонимен Тиган

Панделката е прав май този път за банките, колкото за нахлуванията има случаи дето от дума не се разбира и иска сила!

04.07.2014 11:00:57

Анонимен

Пълни измишльотини на телевизията. Чудят се как да направят така, че да не платят. От къде на къде пък точно ще дойдат от ББЦ някакви момченца? Значи само ББЦ да имаха да взимат- добре, ама телевизията на много хора не е плащала от дълго време.

04.07.2014 10:46:51

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.