• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Прокуратурата да изиска от БНБ досиетата за „липсващите“ 3,5 млрд. лева

Прокуратурата да изиска от БНБ досиетата за „липсващите“ 3,5 млрд. лева

/КРОСС/Прокуратурата да изиска от БНБ досиетата за „липсващите" 3,5 млрд. лева и да публикува доклада за текущо състояние на КТБ. Мотивът - липсата на официална информация от институциите отваря поле за информационни манипулации от заинтересовани лица чрез медиите, които ерозират и бездруго ниското доверие в институциите и създават предпоставки за повторни атаки срещу банковата система, посочват от сдружението.

На своята страница в интернет Сдружение „Солидарна България" посочва: 

На 11 юли 2014 г. Управителният съвет на БНБ оповести резултатите от одита на Корпоративна търговска банка. Обръщението включва недопустими за държавна институция предположения и намеци. И пропуска да оповести данни, които по закон трябва да са известни.

Сдружение „Солидарна България" настоява, преди да започне разследването, прокуратурата да изиска:

1) информация от Централния кредитен регистър за всички кредити, отпуснати от КТБ

Според чл. 3, ал. 1 на Наредба №22 за Централния кредитен регистър, регистърът осигурява „централизиране на информацията за кредитната задлъжнялост на клиентите към банките и финансовите институции". Този масив включва данни за всички кредити, дадени от търговските банки. Там следва да се отразяват дори промените в условията на вече отпуснат заем. В този смисъл необяснимо е внушението за липса на информация за 3,5 млрд. лева от кредитния портфейл на КТБ.

2) докладът на квесторите, назначени в КТБ от Централната банка

До момента ни беше предоставена частична информация от заключенията на одиторите, не и докладът на квесторите. Чл. 121 от Закона за кредитните институции гласи: „В едномесечен срок от назначаването им квесторите при специален надзор представят на БНБ счетоводен отчет и доклад за текущото състояние на банката.".

За да предприеме адекватни мерки, прокуратурата трябва да разполага с обективна информация в пълен обем. Като данъкоплатци, които се предполага, че ще покрият загубите от тази банково-политическа игра, настояваме за пълна яснота относно състоянието на Корпоративно търговска банка. И смятаме за недопустим опитът на Управителния съвет на БНБ да прикрие част от наличната информация за отпуснатите от КТБ кредити.

Настояваме в рамките на правомощията на прокуратурата на Република България, която трябва да осъществява надзор за законност над всички институции да разпоредите, в качеството си на главен прокурор, да се публикува доклада за текущо състояние на КТБ.

Липсата на официална информация от институциите отваря поле за информационни манипулации от заинтересовани лица чрез медиите, които ерозират и бездруго ниското доверие в институциите и създават предпоставки за повторни атаки срещу банковата система.

Сигналът е внесен в деловодството на Прокуратура на Република България.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.