• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

НСО пази Иван Искров

НСО пази Иван Искров

София /КРОСС/ Гуверньорът на БНБ Иван Искров е поставен под специална охрана на НСО, научи БИВОЛЪ. Причината за извънредните мерки за сигурност е анонимна заплаха, изпратена под формата на SMS. След като е получил посланието, Искров е сигнализирал ръководството на МВР и прокуратурата. Информацията е била спешно анализирана и е било преценено, че към момента съществува реална заплаха за здравето и живота на банкер номер едно в държавата. По сигнала е започнал работа сформираният преди няколко месеца отдел за тежки престъпления в ГД Криминална полиция, ръководен от Борислав Александров.
В момента Искров е охраняван 24 часа в денонощието на 2 смени от НСО. Обичайната практика на службата в подобни случаи на заплаха срещу държавник от такъв ранг е да бъдат използвани поне по четирима гардове на смяна. Домът и семейството на охраняваната персона също са под постоянно наблюдение.
Според източниците на БИВОЛЪ заплахата срещу Искров е отправена непосредствено след като той декларира, че БНБ ще предприеме спасителен план за оздравяването на Корпоративна Търговска Банка.
Разследването по случая и засилената охрана на Искров се пазят в строга тайна. До момента не разполагаме с информация дали реалния поръчител на отправената заплаха е локализиран. Нямаме и официално потвърждение на точния й текст, затова се въздържаме да го публикуваме. Информацията, която имаме е, че SIM-картата, от която е изпратено посланието до шефа на БНБ е закупена от столичен мол. Тя е регистрирана на името на малоимотна жена от ромски произход. На името на същото лице се водят десетки предплатени карти към различни мобилни оператори. Въпросната карта е била използвана еднократно, след което е дезактивирана. Поради това се предполага, че най-вероятно веднага е била унищожена.
Днес БИВОЛЪ потърси самия Искров, но телефонът му беше изключен. Също така бяха изключени и телефоните на главния прокурор Сотир Цацаров. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров бе открит, докато пътува към мястото на тежката ЖП катастрофа край Стара Загора. Лазаров нито потвърди, нито отрече информацията, като заяви, че в момента не е удобно да я коментира. Той обеща на наш репортер коментар през идващата седмица.
Екипът ни получи потвърждение на тревожните данни за безопасността на Искров от четири, независими един от друг, добре информирани източници от различни компетентни по случая институции.
Не е ясно дали заплахата е повлияла по някакъв начин върху действията на Иван Искров по отношение "оздравяването" на КТБ. Вчера стана ясно, че "оздравяване" на самата банка няма да има, лицензът й се отнема, а документацията за 3,5 милиарда лева кредити към свързани лица липсва. Добрите активи се насочват към дъщерната Креди Агрикол България, която ще бъде одържавена, а тези на "свързани лица" с Цветан Василев остават в де факто ликвидираната КТБ.
Симптоматично в случая е откритото писмо, изпратено от собственика на банката - Цветан Василев до българските медии. В него Василев директно обявява, че случващото се с КТБ е сценарий режисиран от определен кръг хора, рекетиращи него и КТБ в продължение на години. В същото писмо банкерът пита гуверньора на БНБ Искров дали обслужва "интересите на определен кръг от хора, заинтересовани от това да не изплатят своите задължения към банката? Или пък интересите на хора да овладеят на силно занижени цени основната част от активите, финансирани от КТБ?".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Защо НСО ? Трябва да бъден пазен в ЦСЗ ! Доката не признае истината за Винетуто си ...

13.07.2014 20:51:35

Анонимен

Защо НСО ? Трябва да бъден пазен в ЦСЗ ! Доката не признае истината за Винетуто си ...

13.07.2014 20:51:25

Анонимен

Това първата стъпка от поставянето пос стража ли е?

13.07.2014 18:48:16

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.