• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 26°C

Българин е загинал в редиците на ислямистите от групата „Хакани”, съобщи BTV

Българин е загинал в редиците на ислямистите от групата „Хакани”, съобщи BTV

/КРОСС/ Българин е загинал през 2013 г. при удар с дрон срещу ислямистите от групата на терористичната мрежа „Хакани" в провинция Вазиристан, на границата между Афганистан и Пакистан, сочи разследване на BTV, направено съвместно с арабиста проф. Владимир Чуков.

Във Вазиристан, наричан „Ничия земя", оперират различни кланове, свързани с талибаните. Според разузнавателни данни там се планира една трета от мащабните терористични атаки в целия свят.

Ислямистките интернет форуми не просъществуват дълго. Чрез тях различните ислямистки групи разпространяват снимки на „шахиди", загинали за джихада. Разследването тръгнало от некролог за младеж, наречен Анис Българина, който беше приет от Аллах, след като стана мъченик в Северен Вазаристан", във вече закрития джихадистки форум Hanein.info. Това събужда много въпроси, отбелязва проф Чуков.

Арабистът уточнява, че по традиция всички чужденци, които се присъединяват към джиадистите приемат ислямско име, но към него прибавят страната, от която идват. Това му дава основание да смята, че младежът наистина е българин.

Фактът, че Анис е убит при удар от дрон, говори за това, че е бил в обкръжението на някой от лидерите на джихадистите, предположи Чуков.

Тази снимка се появява и в Site - специализирана платформа за наблюдение на дейността на ислямистите, която първа разпространи потресаващите видео материали с убийствата на чужденци от Ислямска държава. Заглавието е „Фейсбук страница съобщава за смъртта на предполагаем български джихадист в Пакистан".

„Точно заради това искам да свикаме съвет по сигурността", заяви военният министър Велизар Шаламанов в коментар по темата.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Мраз

Загиналият е носел звучното българско име Анис.

03.11.2014 00:49:57

Анонимен

Светнете го тоя нещастник Драго от НРС....

02.11.2014 23:47:24

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.