• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Западни политици обвиняват Италия в препятстване на санкциите срещу Русия

Западни политици обвиняват Италия в препятстване на санкциите срещу Русия

/КРОСС/ Дипломати от редица западни страни обвиниха Италия в препятстване на санкциите, които Брюксел има намерение да наложи на Москва, пише The Financial Times.

По-рано привърженик на по-мекия подход към санкциите бе Ангела Меркел, но сега канцлерът на Германия зае къде по-твърда позиция, като успя да убеди в това редица немски дипломати, отбелязва американския вестник.

Напомняме, че миналата седмица ЕС добави в „черния списък" още 11 имена на руски политически дейци, а също представители на самопровъзгласилите се в Източна Украйна ЛНР и ДНР.

Дипломатите от страните, които подкрепят санкциите заявиха, че Италия, която сега председателства в ЕС, препятства на такива стъпки. „Още от първия ден стана ясно, че италианците имат намерение да заемат крайна позиция", заяви пред изданието европейски дипломат.

Италия, както и Германия, която по-рано публично лобира позицията срещу ожесточаване на санкциите, има стари и задълбочени икономически отношения с Русия, отбелязва вестникът.

Но високопоставените италиански дипломати отхвърлят обвиненията на европейските си колеги. Представителят на Италия в ЕС Стефано Санино заяви, че премиерът Матео Ренци е разговарял с Меркел по този въпрос и уверил, че позицията на Италия напълно съвпада с подходите на Германия и Франция. „Истината е че някои от страните, а основно Балтийските, искат въпросът със санкциите да се движи със скорост от 150 км/ч, други обаче - Франция и Германия, с 50 км/ч", каза той.

Италия е втори по величина търговски партньор на Русия от ЕС, а на първо място е Германия. Търговският оборот между страните рязко нарасна от 2009 година, което донесе на италианската икономика 30 млрд. €. През последните години голямо внимание се обръщаше на укрепването на сътрудничеството между Италия и Русия в областта на енергетиката.

The Financial Times дава за пример думите на професора по международните отношения в римския университет LUISS Рафаел Маркети, който подчерта, че Италия винаги е смятала себе си за привилегирован партньор на Русия, както и Германия. Професорът отбеляза, че нито на Рим, нито на Берлин, са изгодни тези санкции, поради което те не подкрепят твърдия подход на някои от страните членки на ЕС.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.