• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Бежанци представиха живота си в изложба

Бежанци представиха живота си в изложба

/КРОСС/ Фотографска изложба на снимки, правени от бежанци и лица, търсещи закрила в София бе открита снощи в столицата. Идеята е част от програма за културна ориентация с цел толерантност към бежанците. Фотографиите, запечатали лица и моменти от техния нов живот, са направени през последната 1 година и носят името: "Спомени от непознатия дом: София".

От 2013 година до сега в България потърсиха международна защита повече от 11 500 души. От тях близо 7000 получиха статут на бежанци, а над 80 успяха да се включват в програмата за културна ориентация, част от която е и тази изложба от 63 снимки. Избягали от Сирия, Афганистан, Иран, Ирак и Палестина, те се опитват да започнат наново. За много от тях обаче София остава непознат временен дом.

Голяма част от фотографиите са дело на 51-годишния Раджаб Мохамеди от афганистанската провинция Бамиян. Вече две години той живее в България със съпругата си и двете си дъщери, които са ученички в София. Въпреки че е получил два отказа до момента, не е престанал да търси закрила и се надява да остане. По професия Раджаб е часовникар, но все още не е успял да си намери работа у нас, предава ТВ7.

Подобни събития като тази изложба е необходимо да стигнат до повече хора, защото те не представят бежанците в една негативна среда като хора, които чакат нещо да им се даде наготово, и хора, които не са доволни, а напротив - нашите участници са примери за обратното. Те са тези, които искат да ни дадат, да ни научат, да се обогатят. Тази изложба може да се гледа не само от чист интерес към бежанската тема, но може и да се види от хора, които се интересуват от София и начина, по който ние споделяме едно пространство с различни от нас хора. Това е една история, един разказ за нашата столица, твърдят инициаторите на изложбата.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.